Az Iszlám Állam belgiumi merényletek elkövetésére ösztönzi a fiatalokat

Az Iszlám Állam belgiumi merényletek elkövetésére ösztönzi a fiatalokat

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már nem Szíriába utazásra toborozza a vele rokonszenvező fiatalokat, hanem arra ösztönzi őket, hogy Belgiumban kövessenek el merényleteket – idézi a Het Nieuwsblad című, flamand nyelvű belga napilap szerdai száma Eric Van Der Syptet, a belga államügyészség szóvivőjét.

Eric Van Der Sypt szerint a terrorszervezet új taktikát választott a márciusi, Brüsszelben elkövetett merényleteket követően – írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga lap a Het Nieuwsblad cikkét idézve. Eszerint már nem arra szólítja fel a fiatalokat az Iszlám Állam, hogy utazzanak Szíriába és csatlakozzanak a harcokhoz Szíria, vagy Irak területén, hanem otthonmaradásra szólítja fel Belgiumban élő szimpatizánsait és arra, hogy ott kövessenek el “halált és pusztítást okozó” akciókat.

Tudják, hogy a kamaszokat kell megtalálniuk

A szóvivő megjegyezte: a toborzók tudatában vannak annak, hogy a kiskorúakat könnyű radikalizálni, a hatóságok ismeretei szerint az üzenetek címzettjei legtöbbször 16-17 évesek. A toborzást a közösségi médián, gyakran a Telegram nevű üzenetküldő mobiltelefonos szolgáltatáson keresztül végzik.

A fiatalok ideológiailag könnyen átnevelhetők a közösségi oldalakon keresztül, és előbb vagy utóbb készek lesznek arra, hogy támadást vigyenek véghez – figyelmeztetett a szóvivő. Hozzátette, hogy a belga államügyészségnek nincs információja készülő támadásról, de “komoly aggodalomra okot adónak” minősítette az egyre sűrűbben érkező üzeneteket.

Mindennap jönnek az üzenetek

A lap korábban arról írt, hogy az Iszlám Állam rendszeresen küld üzeneteket Belgiumban élő mintegy 300 szimpatizánsának. A levelekben konkrét utasítások vannak, vagy például házilag elkészíthető bombák gyártásáról szóló útmutatások. Információk szerint augusztus eleje óta nem telt el nap anélkül, hogy a terrorszervezet ne küldött volna a “nyugatiak” megölésére buzdító üzenetet – írta a napilap. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »