Az iskolák komoly járványügyi korlátozások nélkül működhetnek

A 2022/2023-as tanévben az iskolák úgy fognak működni, mint a járványt megelőző időszakban, azaz komoly korlátozások nélkül. A tanulóknak nem kell szájmaszkot vagy reszpirátort hordaniuk, karanténba pedig csak a pozitív személyeknek kell menniük. A járványhelyzet rosszabbodása esetén az iskola igazgatója öt napra bezárhatja az osztályt, illetve influenzaszünetet rendelhetnek el.

Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter közölte a pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ha változás következik be, a tárca reagálni fog az aktuális helyzetre.

Csak a pozitív személyeknek kell karanténban lenniük. Sem az osztálynak, sem a pozitív személlyel közeli kapcsolatban álló személyeknek nem kell karanténba vonulniuk. Az iskolák szükség esetén továbbra is használhatnak egy helyiséget a pozitív személyek elkülönítésére – magyarázta Gröhling.

Abban az esetben, ha a járványhelyzet rosszabbra fordul, az iskola igazgatója – az iskolafenntartó beleegyezésével – öt napra bezárhatja az osztályt. Szükség esetén a regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) influenzaszünetet rendelhet el.

Hírdetés

Amennyiben a tanulók több mint 10 százaléka pozitív, és az RÚVZ gócpontnak nyilvánítja az iskolát, az igazgatónak ezt a [email protected] címen kell bejelentenie.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte: lehet, hogy a napok számát ötről háromra fogják csökkenteni, ahogy az a járvány előtt is volt. Az ápolási díjat (OČR) a 11 éven aluli gyermekről gondoskodó szülőknek fizetik ki. A kifizetés feltételeit a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium határozza meg.

Az iskolákban már nem lesz kötelező a tesztelés. Önkéntes alapon azonban lehetőség lesz az öntesztelésre azokban az iskolákban, ahol a tanulók tíz százaléka pozitív. Teszteket a készletek erejéig lehet igényelni. Jelenleg 1,6 millió teszt áll rendelkezésre. Újabb tesztek rendelését nem tervezik.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »