Az iskolai korrupció terén Románia az elsõ az EU-ban

Az iskolai korrupció terén Románia az elsõ az EU-ban

Az Európai Unió tagállamai közül Románia az első helyet foglalja el az iskolai korrupció terén, derül ki az Eurofound Alapítvány által elvégzett kutatásból.

A szakértők szerint a diákokat és a tanárokat egyaránt minősíti, hogy a diákoknak a képességvizsgákon és érettségin szerzett jegyei jóval alacsonyabbak, mint az iskolában szerzett év végi tanulmányi átlaguk.

Hírdetés

A listán Románia után Horvátország és Magyarország szerepel, ahol az iskolai korrupció szintén elharapódzott. És mint annyi más, az oktatási rendszereket vizsgáló felmérésben, most is a skandináv államok állnak a legjobban, ugyanis az Eurofound szerint Dániában, Svédországban és Finnországban a legkisebb az iskolai korrupció.

Iulian Cristache, a szülök országos szövetségének az elnöke (Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţilor) a tanulmány kapcsán elmondta, hogy számos alkalommal szembesült már a problémával, amelynek legfőbb kiváltó okai a szülők és a pedagógusok.

Cristache beszámolt egy személyes tapasztalatáról is, amikor egyik ismerőse azt mondta neki, hogy inkább magániskolába íratja a gyerekét az állami helyett, mivel abban az állami iskolában állítása szerint a szülők fejenként 500 lejt költenek ajándékokra azért, hogy a tanárok ne rontsák le a gyermekeik tanulmányi átlagát. (HotNews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »