Az ISIS-hez köthető a francia túszdráma

Az ISIS-hez köthető a francia túszdráma

A Rouen közeli Saint-Étienne-du-Rouvray templomában július 26-án reggel lezajlott túszdráma az ISIS-hez köthető terrorcselekmény – tájékoztatott François Hollande francia elnök.

A két, késekkel felfegyverkezett támadó kedden reggel, helyi idő szerint 9.43-kor lépett be a St-Étienne-templomba, ahol öt embert túszul ejtettek: a 84 éves Jacques Hamel atyát, két nővért és két hívet. Az idős papot kegyetlenül meggyilkolták, és az azóta kiszabadított túszok egyike életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A két túszejtőt a rendőrség agyonlőtte, amikor kiléptek a templomból; egy gyanúsítottat őrizetbe vettek – közölte a párizsi ügyészség.

François Hollande francia elnök „aljas terrortámadás”-nak nevezte a történteket, amelyet az ISIS két szimpatizánsa követett el. A terrorszervezet háborút hirdetett Franciaország ellen, és ezt a háborút Franciaországnak úgy kell megharcolnia, hogy egységes marad – hangsúlyozta az elnök.

A túszejtők egyike – egyes értesülések szerint – Saint-Étienne-du-Rouvray-ben élt, és 2015-ben egyszer már megpróbált eljutni Szíriába, hogy ott csatlakozhasson az ISIS-hez, azonban a török határon feltartóztatták, visszaküldték Franciaországba, ahol börtönbe került. Idén márciusban szabadult – az ügyészség tiltakozása ellenére –, és elektronikus nyomkövetőt raktak rá; csak 8.30 és 12.30 között hagyhatta el az otthonát.

Pierre Henry Brandet belügyminisztériumi szóvivő elmondta, a templomot körbevették a BRI (Brigade de Recherche et d’Intervention), a rendőrség különleges alakulatának emberei, ők végeztek a két támadóval. Hollande személyesen köszönte meg a csoport képviselőinek gyors közbeavatkozásukat, amellyel megakadályozták, hogy még több áldozat legyen.

Forrás és fotó: The Guardian

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »