Az írók elleni „boszorkányüldözés” leállítását kérik Ankarától

A kormányétól eltérő állásponton lévő török írók elleni fellépésének leállítására kérte vasárnap nyílt levélben Ankarát Orhan Pamuk és mintegy negyven másik neves értelmiségi, akik szerint a letartóztatásokban a másként gondolkodók üldözése jelenik meg.

A nyílt levél aláírói – köztük Orhan Pamuk Nobel-díjas török író és a Booker-díjas John Berger – tiltakozásra szólítottak fel, mert úgy látják, hogy a kormány „vérbosszút” folytat az ország legnagyobb gondolkodói ellen. Az ankarai kormány a hatalmának megdöntését célzó sikertelen júliusi puccskísérletet ürügyként használja ahhoz, hogy „McCarthy-stílusú boszorkányüldözést folytasson” – írják.

Különösen érthetetlennek nevezik Ahmet Altan író, újságíró és testvére, Mehmet Altan közgazdász professzor őrizetbe vételét. Mindkettőjüket a hatalomátvételi kísérlet előtti estén egy televíziós műsorban mondott kijelentéseik miatt tartóztatták le, amelyekkel állítólag a kormányellenes tüntetőknek akartak üzenni.

„A vélemény szabadsága többé nem létezik. Fénysebességgel haladunk a jogállamból egy terrorállam felé” – írta Orhan Pamuk a La Repubblica című olasz lapban.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kialakított hálózatot teszi felelőssé a puccskísérletért, és kiterjedt tisztogatási akciókat indított Gülen hívei, illetve feltételezett hívei ellen. A vizsgálatok a haderő mellett főként az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik. A Független Újságírói Platform (P24) nevű török civil szervezet adatai szerint 115 újságírót vettek őrizetbe a katonai hatalomátvételi kísérlet óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »