Az írek többsége az abortusztörvény enyhítésére szavazott

Az írek többsége az abortusztörvény enyhítésére szavazott

Az abortusz szabályainak enyhítését támogatta az írek többsége. A tegnapi népszavazás exit-pollja szerint a jogosultak 69 százaléka szavazott a liberalizációra. Írországban eddig csak akkor lehetett abortuszt végrehajtani, ha az anya élete közvetlen veszélyben van, minden más esetben 14 év börtön járhatott illegális terhesség-megszakításért.

Nyilvános szavazatszámlálás Dublinban, az abortusztilalom eltörléséről szóló referendum másnapján. Már az első exit-poll adatok alapján egyértelmű volt az eredmény: az írek eltörölték az alkotmánynak azt a passzusát, amely kimondta, hogy a magzatot ugyanolyan jogok illetik meg, mint az anyát.

Hírdetés

„Teljesen el vagyok ragadtatva, hihetetlen, oly sok ideje vártam erre. Ez egy óriási győzelem a nők számára, a férfiak számára és a jövő generációinak is” – mondta egy támogató.

A most eltörölt abortusztörvény kizárólag abban az esetben tette lehetővé az abortuszt, amennyiben a gyermek születése az anya életét veszélyeztette. Minden más esetben, beleértve a nemi erőszakot, akár 14 év börtönt kaphattak a művi terhességmegszakításon átesett anyák. Ez azt eredményezte, hogy az ír nők ezrei utaztak Nagy-Britanniába, ahol legálisan eshettek át abortuszon.

A többségben katolikus Írországban az abortusz mellett a házasság jogi szabályozása is sokáig megosztotta a társadalmat, a válást csak 1995-ben legalizálták. Három évvel ezelőtt viszont Írország lett az első olyan állam a világon, ahol népszavazással tették törvényessé az azonos nemű párok házasságát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »