Az iráni külügyminiszter az atomalku védelmére kérte Japánt

Az iráni külügyminiszter az atomalku védelmére kérte Japánt

Az atommegállapodás védelmére kérte az iráni külügyminiszter az Egyesült Államok szövetségeseit, köztük Japánt csütörtökön Tokióban.

Az iráni külügyminiszter a több japán médiaorgánumnak adott – a Kyodo japán hírügynökség által is közölt – interjúban újfent kizárta a közvetlen egyeztetés lehetőségét az Egyesült Államokkal, amely – mint mondta – előzetes feltételeket szab bármilyen párbeszédhez Teheránnal.

– fogalmazott.

Az iráni külügyminiszter arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szólaljon fel az egyezmény érdekében. “Amennyiben a nemzetközi közösség számára előnyös ez a történelmi megállapodás, fel kell készülnie arra, hogy erőfeszítéseket tegyen a megállapodásért, és megakadályozza az Egyesült Államokat a jogellenesség és a törvénytelenség terjesztésében” – tette hozzá Zaríf.

Hírdetés

Az iráni külügyminiszter szerdán érkezett Japánba, hogy ottani hivatali kollégájával, Kono Taróval folytasson megbeszéléseket. A japán külügyminiszter találkozójukon arra kérte az iráni felet, hogy teljesítse az iráni atomprogramról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében tett vállalásait.

Habár Japán az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese, az ország továbbra is baráti viszonyt ápol Iránnal, miközben Washington fokozza a nyomást az iszlám köztársaságon.

Irán, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország az Európai Unió közreműködésével több mint 10 évnyi tárgyalás után 2015-ben állapodott meg Teherán nukleáris programjának korlátozásáról. Ebben Irán nukleáris tevékenységeinek határozott idejű, de jelentős mérséklését fogadta el, cserébe a nemzetközi közösség pedig feloldotta az iszlám köztársaságot sújtó pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedések többségét.

Donald Trump amerikai elnök azonban 2018. május 8-án bejelentette az Egyesült Államok távozását a mérföldkőnek tekintett egyezményből, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »