Az iraki parlament betiltotta az izraeli zászló használatát – cionista egység támogatta egyedüliként a kurd népszavazást

Az iraki parlament kedden betiltotta az izraeli zászlók bárminemű használatát az országban, válaszul arra, hogy a zsidó állam támogatta az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban szeptember végén tartott függetlenségi népszavazást.

A “cionista egység” zászlajának bárminemű használatát a nyilvános helyeken tiltó törvénytervezetet az Ammár al-Hákim imám vezette al-Muatin koalíció terjesztette be a törvényhozás elé – közölte a parlament egyik szóvivője.
Izrael az egyetlen ország, amelyik támogatta Bagdad által (is) törvényellenesnek tartott kurd függetlenségi népszavazást. Ennek következtében számos iraki kurd állampolgár lengetett izraeli lobogót a kurd függetlenség mellett tüntető legutóbbi megmozdulásokon.

Szeptember végén népszavazást tartottak az autonóm észak-iraki Kurdisztán függetlenségéről, amelynek során a választók mintegy 92 százaléka az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány alkotmánysértőnek nevezte a referendumot, és büntetőintézkedéseket léptetett életbe a kurdokkal szemben, illetve megkezdte a kurd erők kezén lévő, vitatott területek visszafoglalását


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »