Az iraki egyház a vértanúk egyháza – Sako pátriárka levelet küldött Ferenc pápának

Az iraki egyház a vértanúk egyháza – Sako pátriárka levelet küldött Ferenc pápának

Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld katolikus pátriárka levelet küldött Ferenc pápának a káld egyház szinódusa alkalmából. A tanácskozást augusztus 4. és 13. között tartják az észak-iraki Erbílben, a káld katolikus főegyházmegye székvárosában.

A káld egyház szinódusát Sako pátriárka nyitotta meg, szentmise bemutatásával. Majd kétnapos lelkigyakorlat következett, amelyet Youssef Soueif ciprusi maronita érsek vezetett. Ezt követően a szinódusi üléseken két napig világi hívek is részt vettek, akik a káld egyház egyházmegyéit, valamint a Közel-Keleten és a diaszpórában élő káld közösségeket képviselték. Világiak első alkalommal vehettek részt a káld egyház szinódusán – tájékoztatott a Fides hírügynökség. Augusztus 8-tól az ülésen csak a püspökök vesznek részt.

A pápának küldött levélben a bíboros úgy fogalmazott: „Megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem a káld egyház nagy háláját Őszentsége imáiért és közelségéért a keresztényekhez, valamint minden iraki és a régióban élő állampolgárhoz.”

A pátriárka beszámolt Ferenc pápának a szinódus első két napjáról. Hangsúlyozta levelében, hogy kis létszáma ellenére a káld egyház erős jel az egyetemes Egyház és a többi keresztény közösség számára. Az első századoktól kezdve missziós egyház, amely „Kínáig eljutva hirdette az evangéliumot. Számos vértanút adott a múltban és a jelenben is. Története során a káld egyház mindig is a mártírok egyháza volt” – mutatott rá az iraki pátriárka.

Hírdetés

Sako pátriárka emlékeztetett arra, hogy muszlim polgártársaik is szenvednek, és mindennap közülük is többen meghalnak. „Abban reménykedünk, hogy közös szenvedésünk egy jobb jövő reményének a jele.”

A Szentatya korábban kifejezte vágyát, hogy jövőre szeretné felkeresni a közel-keleti országot. „Örömmel fogadtuk a hírt esetleges iraki látogatásáról. Jelenléte közöttünk nagy támaszt és buzdítást jelent, különösképpen a jelenlegi körülmények között. Türelmetlenül várjuk” – írta Sako pátriárka Ferenc pápának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »