Az ír kormányfő óva intette a brit kormányt a halogató taktikától

Az ír kormányfő óva intette a brit kormányt a halogató taktikától

Leo Varadkar ír miniszterelnök hétfőn óva intette Londont a halogató taktikától, konkrétan attól, hogy elhalassza az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló brit parlamenti szavazást a héten.

A brit alsóház a tervek szerint kedden szavaz ismét a Brexit-megállapodásról, és ha a képviselők újból elvetik, akkor másnap azt a kérdést terjesztik fel szavazásra, hogy a törvényhozás jóváhagyja-e a megállapodás nélküli kiválást.

Ha az alsóház a megállapodást és a rendezetlen Brexitet egyaránt elutasítja, a kormány csütörtökön lehetővé teszi a képviselőknek a szavazást arról, hogy kérje-e az EU-tól a kilépés március 29-i határidejének elhalasztását.

“Olyan híreszteléseket terjedtek el, hogy a szavazásokat lemondhatják egy olyan új voksolás javára, amelyben az alsóház majd megmondja az uniónak, hogy mit akar” – mondta Varadkar Dublinban, akit a brit PA hírügynökség idézett. “Nagy-Britannia már elkésett azzal, hogy megmondja nekünk, mit akar” – folytatta Varadkar. Leszögezte: a kilépési megállapodás már önmagában egy kompromisszum.

Hírdetés

 

A keddi voksoláson várható vereségre tekintettel egyre többen feltételezik, hogy Theresa May brit miniszterelnök nem az EU-val elfogadott megállapodásról fog szavaztatni a parlamentben, hanem egy olyan verzióról, amely megfelel kívánalmainak. Amennyiben ez utóbbi többséget kapna a keddi voksoláson,  a találgatások szerint Mayt már nem kötelezné semmi a szerdai és csütörtöki szavazások megtartására. A kormányzó brit Konzervatív Párt egyes képviselői lázadással fenyegettek ebben az esetben.

A nap folyamán a brit kormány egyik szóvivője újságíróknak nyilatkozva cáfolta, hogy elmaradna a keddi voksolás. Egyben óva intett az olyan töprengésektől, hogy May a Brexit-megállapodás helyett egy kívánt megállapodásról szavaztatna. A szóvivő ugyanakkor nem pontosította, hogy milyen előterjesztésről fognak voksolni a brit parlamenti képviselők.

Simon Coveney ír külügyminiszter szerint Theresa May még a nap folyamán Strasbourgba látogat, ahol az Európai Parlament plenáris ülésével párhuzamosan az Európai Bizottság is ülésezik, hogy a keddi voksolást megelőzően még megbeszélést folytasson Brexit-ügyben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »