Az ipolysági Hollywood – Megjelent Márton István új könyve

Az ipolysági Hollywood – Megjelent Márton István új könyve

2021 októberében – Ipolyság városának támogatásával – megjelent az egykor állatorvosként tevékenykedő helytörténész, Márton István Az ipolysági Hollywood című újabb kötete.

Szívesen idézem fel az emlékeket olyan emberekről, akik valamilyen módon hozzájárultak szeretett városom anyagi vagy szellemi fejlődéséhez és hírnevéhez. (…) Nem maradhatok adósa annak a lelkes, szerény létszámú csoportnak sem, amelyik az amatőr filmek alkotásaival nemcsak az országon belül, határain túlra is eljuttatta városunk hírnevét”

Hírdetés

– olvasható a kétnyelvű kötet bevezetőjében, amiből az is kiderül, hogy a szerző szerint legyen szó akár Hollywoodban, akár Ipolyságon tevékenykedőkről, a filmeseket összeköti az alkotók rátermettsége és a jó értelemben vett megszállottság.

A kiadványt olvasva egyszerre ismerhetjük meg a filmgyártás történelmének egy-egy mozzanatát és az 1947-től datálható önálló szlovákiai filmkészítés legfontosabb történéseit; de a szerző kitér az Árvai Nyolcasnak (Oravská osmička) nevezett fesztiválra, továbbá beleláthatunk az amatőr filmkészítők korlátolt műszaki lehetőségeibe is. Mindezen túl (s talán ez a leglényegesebb) megismerhetjük az Ipolysági Filmklub tevékenységét az Agyonak nevezett Gustáv Adolf munkásságán keresztül, aki 1950-ben alorvosi állást foglalt el a városi kórház belgyógyászati osztályán. Agyo már ekkor komoly tapasztalattal rendelkezett a keskeny méretű filmekre való filmezésről és a fényképészetről, hiszen már tanársegédként is készített dokumentumfilmeket egy-egy orvosi tudományos közlönyhöz. Ő volt az, aki a helyi kórházi szakszervezeten belül megalapította az Amatőr Filmezők Körét.

A könyv – 12 euró ellenében – az ipolysági Honti Múzeumban, a Simonyi Lajos Galériában, az ipolysági Városi Könyvtárban és a Városi Hivatal pénztárában is megvásárolható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »