Az Ipoly menti Kiss Zenészek sikere a Pannon UniFest rendezvényen

Az Ipoly menti Kiss Zenészek sikere a Pannon UniFest rendezvényen

A fiatal tehetséges előadóművészek, zenészek és képzőművészek mérettetnek meg a múlt szombaton indult Pannon UniFesten. A november 20-a és 26-a között Veszprémben megvalósuló gazdag programban az Ipoly mentéről származó Kiss Zenészek is versenybe szálltak.

A Pannon UniFest az idei esztendőben az alábbi szekciókban várta a tehetséges fiatalok jelentkezését: ének (egyéni és csoportos); hangszer; zenei formáció; vers- és prózamondás; vers- és prózaírás; fotó; festmény és rajz. A fesztiválra főleg középiskolások, egyetemisták és fiatal felnőttek jelentkezését várták.

A fesztivál nyitónapján, november 20-án a vers- és prózamondás, az ének, a hangszer, valamint a zenei formáció szekció tagjai mutathatták meg a tehetségüket. Az utóbbi kategória egyedüli külhoni résztvevője az ipolybalogi és ipolykeszi fiatalokból álló Kiss Zenészek zenekar volt.

Hatásos produkciók a Kiss Zenészektől

Csáky Máté, a Kiss Zenészek hegedűművésze a Felvidék.má-nak kifejtette: „A fesztiválra két saját dalt vittünk, az Apámnak és a Madarak árnya című dalunkat. Aranysávos besorolással tértünk haza Veszprémből.”

Kép: Vanek Gábor

A versenyről, mint mondta, egy kedves zenésztársától, a népzenét játszó Húros Bandában zenélő Berki Dánieltől hallott. A Kiss Zenészeknek remek bemutatkozási lehetőségnek tartották a neves zsűri előtti fellépést.

A versenyre való felkészülést is jelentette a fesztivál előtti hétvégén az ipolysági István Pince és Panzióban tartott támogatói est. Itt már a feldolgozások mellett saját dalaik is elhangzottak.

„A Pannon UniFestre olyan dalokat vittünk, melyek hallhatóak voltak a támogatói estünkön. Már nagyon vártuk a versenyt” – mondta Csáky Máté.

Hírdetés

Hozzátette: „Mindannyiunknak új volt Veszprém városa, s persze ez a rendezvény is. Ahogy beléptünk a Pannon Egyetem E épületébe, máris pozitív benyomást keltett a bennünket fogadó egyetemista szervezők mosolya és kedvessége. Nagyon barátságos légkört tapasztaltunk, holott tulajdonképpen senkit sem ismertünk. A hangosítás és a szervezés kiváló volt, örültek nekünk, hogy felvidéki zenekarként színesítjük a fesztivál résztvevői sorát.”

Az öttagú zenekar sajnos nem tudott teljes létszámban fellépni. Az egyik énekesük betegség miatt otthon maradt. Ennek ellenére sikert értek el a zsűrinél. A Kiss Zenészek most először mérettettek meg saját szerzeménnyel.

A bírálóbizottság véleményével kapcsolatban a zenekar hegedűse kifejtette: „A zsűri pozitívan értékelte dalszövegeinket, akkordmeneteinket, dallamainkat. Tetszett nekik a zenénk. Megemlítésre került a színpadi kép és mozgás, a tiszta intonálás, a pódiumon való kommunikálás. Nagy bátorítást kaptunk a további közös zenéléshez!”

A fesztiválon elhangzott saját szerzeményekről már Hlavács Réka mesélt: „A Madarak árnya című dalnál egyedül a cím állt rendelkezésünkre, ezt mentorunk, Kiss Kristóf adta meg kiindulópontnak. Ennek alapján raktam össze a dal alapgondolatát és szerkezetét.” Mint jelezte, a dal az egyedüllétről szól, a teljes nyugalomról, amikor nem zavar semmi és senki, egyszerűen csak megéljük a pillanatot.

A gondolatok megfogalmazása mellett a rímekbe szedéshez és a teljes dalszöveg megírásához már a zenésztársak segítségét kérte a zenekar énekese.

Az aranysávos besorolás mellett az Ipoly menti zenészek fellépési lehetőséget kaptak a 2022-es Művészetek Völgye programjában.

Középpontban a tehetséges fiatalok

Mint a szervezők, a Hallgatók a Művészetért Egyesület a Pannon UniFesttel kapcsolatban a honlapjukon megfogalmazták: „Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fellépő fiatalok számukra értékes, szakmailag korrekt visszajelzésekkel távozzanak a rendezvényről. 2017 óta meghatározott szempontok alapján az ítészek arany, ezüst és bronz fokozatokat osztanak ki. A legkiválóbb tehetségek pedig értékes kulturális nyereményekben részesülnek.

Az idei jelentkezők közül többen lehetőséget kapnak a megmutatkozásra a 2022-es Íródeák Művészeti Udvarban vagy a 2022-es Művészetek Völgyében, valamint a Pannon Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 közös közösségi terében is közönségre találhatnak. A képzőművészetben kiemelkedők közül a legtehetségesebbek együtt dolgozhatnak a Művészetek Háza munkatársaival, sőt kiállíthatják pályamunkáikat is. A legjobb tollforgatók írásai a legkiemelkedőbb kortárs magyar szerzők írásai mellett olvashatók lesznek a Tempevölgy irodalmi folyóirat hasábjain.

Mint a szervezők hangsúlyozzák: a Pannon UniFest kiemelt célja, hogy az azonos érdeklődésűek számára megteremtse a találkozási pontot, hasznos iránymutatást adjon a fejlődésben.
A kultúrát és az ebből kibontakozó művészeti ágakat összekötő kapocsként hívja segítségül a fiatalokkal közösen a Hallgatók a Művészetért Egyesület.

Mindamellett a fesztivál teret ad a tapasztalatcserére, a kapcsolatépítésre. Ezen szempontokat célozzák meg a versenyhez kapcsolódó workshopok. Mint leszögezik: a Pannon UniFest célja, hogy minden résztvevő nyertese legyen a rendezvénynek, feledhetetlen élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodjon.

Pásztor Péter/Felvidék.ma


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »