Az intézkedő rendőrök ezután névtelenségbe burkolózhatnak, csak azonosító számot viselnek majd

Az intézkedő rendőrök ezután névtelenségbe burkolózhatnak, csak azonosító számot viselnek majd

A rendőrök ezután már nem viselik az egyenruhájukon a vezeték- és keresztnevüket, esetleg a titulusukat tartalmazó kártyát, csak a rendőri azonosító számot. Mindez a rendőrségről szóló törvény módosításából adódik, melyet tegnap 88 igen szavazattal hagyott jóvá a szlovák parlament. A törvénymódosítás július elsején lép érvénybe.

A változtatást azzal indokolta a belügyminisztérium, hogy az intézkedés során a rendőrök és családtagjaik sok esetben szidalmazásnak, fenyegetéseknek vannak kitéve, s a személyi adataikat is megjegyzik azok a személyek, akikkel szemben eljárnak.

A törvénymódosítás emellett meghatározza a rendőrségi egységeket is, melyeket bűnügyi, pénzügyőri, rendvédelmi, közlekedési, vasúti rendőrségre, objektumvédelmi szolgálatra, határ- és idegenrendészetre, különleges egységre, személyvédelmi egységre és inspekciós egységre osztanak fel.

Hírdetés

Ezek az egységek a rendőrség kötelékében fejtik ki tevékenységüket, melyeket a rendőrfőkapitány javaslatára a belügyminiszter hoz létre, illetve szüntet meg, s ugyancsak a rendőrfőkapitány javaslata alapján az ő hatáskörébe tartozik tevékenységi körük és belső szervezési struktúrájuk meghatározása is.

A rendőröknek lehetőségük lesz továbbá a rendőrségi fogda helyett – amennyiben van ilyen – külön erre a célra létesített helyiségben elhelyezni az előállított személyt, ha nem célszerű őt a fogdába zárni. Erről hivatalos feljegyzést készítenek, melyben feltüntetik az elhelyezés okát és pontos idejét, ami csak a legszükségesebb időtartam lehet.

A pilóta nélküli repülőalkalmatosság használata tilos 120 méter magasságig a köztársasági elnök, a parlament elnöke, a kormányfő és az alkotmánybíróság elnökének munkahelye, lakhelye vagy rezidenciája felett. A drónok használata korlátozott olyan épületek felett is, melyben a parlament plénumának, illetve a kormány, vagy az alkotmánybíróság plénumának rendszeres üléseit tartják.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »