Az Integritás Hatóság elnöke szerint nem Orbán rendszere korrupt, hanem csak egyes emberek

Az Integritás Hatóság elnöke szerint nem Orbán rendszere korrupt, hanem csak egyes emberek

Biro Ferenc a Bloombergnek nyilatkozott. Az Integritás Hatóság elnöke elmondta, profi szakemberek közreműködésével lép majd fel a korrupció ellen. A lap ugyanakkor megjegyzi, szakértők szerint kérdéses a szervezet függetlensége, ahogyan az is, hogy kellő jogosítványokkal rendelkezik a korrupció elleni harchoz, amelytől a magyar uniós források függenek.

A célokról szólva Biro Ferenc közölte, hogy egy „elitcsapatot” toboroz a korrupció elleni küzdelemhez, amely szükséges a több milliárd eurós európai uniós támogatás felszabadításához. A hírügynökség szerint arról beszélt, hogy az Integritás Hatóság március végére több mint 100 embert foglalkoztat majd a jelenlegi 20 beosztott helyett. Közülük sokan dolgoznak majd egy új, korrupcióellenes informatikai rendszer megteremtésén. További cél a korrupció gyanújának valós idejű felderítése, többek között a közbeszerzésekben előforduló rendellenességek jelzése révén, mielőtt a nyerteseket kihirdetnék és a pénzt átutalnák.

Biro Ferenc a Bloombergnek hangsúlyozta ellenzi, hogy egyenlőségjelet tegyenek a korrupció és az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormányzat közé. Azt a felfogást is megkérdőjelezi, hogy a korrupció nagyobb probléma Magyarországon, mint máshol.

Nem a rendszer korrupt, hanem az egyének

– jelentette ki az Integritás Hatóság elnöke.

Hírdetés

A Bloomberg ugyanakkor emlékeztet, hogy az EU és az Európai Bizottság kritikája szerint az Orbán-kormány alatti közbeszerzési eljárás „rendszerszintű hiányosságoktól és szabálytalanságoktól” szenved. Továbbá az Európai Parlament egy tavalyi állásfoglalása is átható korrupciót jelzett Magyarországon. 

Biro Ferenc szerint az Integritási Hatóság célja nem a vádemelés, hanem a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a korrupció visszaszorítása.

A hivatal nem működhet elszigetelten, és más állami szervekkel együtt kell működnie ahhoz, hogy eredményeket érjen el

– tette hozzá az Integritási Hatóság elnöke.

Nem számíthatunk gyors eredményekre, mert azt Biro is elismerte, hogy a rendszer kiépítése és működtetése több évet is igénybe vehet, amire nem biztos, hogy lesz ideje, mivel több milliárd eurónyi felfüggesztett uniós támogatás van függőben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »