Az Instagramról is vezet út a könyveladási listák élére

Az Instagramról is vezet út a könyveladási listák élére

Amióta létezik a Twitter, tudjuk, hogy a világirodalom bármelyik klasszikusát össze lehet foglalni 140 leütésben. Akadnak legalábbis kalandorok, akik képesnek érzik magukat erre. Pedig a közösségi oldalakat nem éppen regényfolyamok fogyasztására találták ki. A versolvasásnak viszont akár kedvezhetnek is ezek a felületek. Erről árulkodik legalábbis, hogy az elmúlt néhány évben meghódította a netet az instapoetry, vagyis instaköltészet. Rövid böngészéssel tízezrével találunk fotókra applikált és az Instagramon megosztott, magukat versnek beállító, se füle-se farka romantikus történeteket, elcsépelt életbölcsességeket, dalszövegnek talán beillő szösszeneteket, szóvicceket. És olykor egy-egy valódi verset is. A megosztott szöveg sokszor valamilyen versre jellemző, hagyományos környezetben jelenik meg. Gyűrött papíron, füzetlap sarkán, cetlin, írógéppel írva, és lefényképezve, ez is része az instaköltészetnek.

A ránk zúduló instaversek minősége finoman szólva is felemás, sok helyen mégis a líra megmentőjeként ünneplik az instapoetryt, „lényeg, hogy eljut az emberekhez” alapon. Ebből a mezőnyből pedig nem is olyan nehéz kiemelkedni. Többnyire úgy, hogy valakit a közösségi oldalon sokan követnek, és erre felfigyel egy kiadó is. Angol nyelvterületen, főleg az Egyesült Államokban több százezer, de akár egymillió feletti rajongója is lehet egy jól futó instaköltőnek, amiből aztán egyenesen következnek a százezres könyveladási számok. Olyanok is a sikerlisták élén találhatják magukat, akiknek még egyetlen irodalomkritikus vagy lapszerkesztő sem hallotta a nevét. Magyarországon majdnem biztos, hogy nem ismerős Rupi Kaur, Lang Leav vagy Robert Drake neve. Ők mind az Instagramról indultak, és rövidke költeményekkel az Egyesült Államok verseskötet-eladási toplistáinak élén landoltak. A műfajban a szerelmes vers a nyerő, de az instapoéták társadalmi problémákkal is foglalkoznak: az indiai-kanadai Rupi Kaur például nemi erőszakról, bevándorlásról, női létről ír. Az instaköltők sikere azon is múlhat, a közösségi oldalak milyen más sztárjai osztják meg a bejegyzéseiket. Rupi Kaur verseit például a popcsillag Miley Cyrus és Ariana Grande is közreadta a közösségi oldalán. A mindössze 24 éves költőnőre a minimalista költészet jellemző. Egyik sokszor idézett verse így szól: „Zene voltam / de te levágtad a füleidet.”

Hírdetés

Az amerikai író-illusztrátor Samantha Jayne négysorosokat ír arról, hogy a húszas évek közepe nem könnyű. Az ember akkor már nem tinédzser, és sok mindenből kiábrándult. Elérheti a fiatalkori munkanélküliség, a szerelmi csalódások és a frusztráció, hogy az ismerősei mennyivel előrébb tartanak. Életkezdési pánik humorosan, szókimondóan, saját illusztrációkkal.

Magyarországon még nincs Instagram-sztárunk, van viszont egy fiatal költő, Kele Dóra, aki belekezdett egy Instavers nevű irodalomnépszerűsítő kampányba. A Facebookon több mint tízezren követik az oldalát. A siker talán annak is köszönhető, hogy akármit nem raknak ki. A kortársak mellett a klasszikusok közül is válogatnak, és nemcsak a fotóra applikált idézet található meg, hanem alatta egy link is a teljes vershez.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »