Az influenzára nem hat az antibiotikum, ezért jobb kifeküdni

Az influenzára nem hat az antibiotikum, ezért jobb kifeküdni

Az influenzára nem hatnak az antibiotikumok, ezért a pácienseknek nem kellene szorgalmazniuk az előírásukat – tanácsolja a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az országos influenzajárvány idején.

Az influenzát ki kell feküdni. A higiénikusok ajánlása szerint az antibiotikumok helyett inkább olyan gyógyszereket vegyünk be, amelyek csökkentik a fej- és izomfájdalmakat, valamint a lázat. „Az influenza komolyabb megbetegedéseket is okozhat, például tüdőgyulladást vagy szívizomgyulladást” – mondja a Szlovák Közegészségügyi Hivatal arra vonatkozóan, hogy az influenzát nyugodt körülmények között, otthon kell kifeküdni.

Az influenzás megbetegedés egyik pillanatról a másikra jelentkezhet. A leggyakoribb tünetei közé a 38 fok feletti láz, a fej- és ízületi fájdalom, a száraz, ingerlő köhögés, nátha, valamint a torokfájás tartozik. „Az influenza nem banális megbetegedés” – írják a higiénikusok, ezért fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. A tünetek két nap után már enyhülhetnek.

Az influenza elleni leghatásosabb védekezés az oltás, melyet Szlovákiában az összes egészségügyi biztosító megtérít. Az influenza elleni oltást főleg a krónikus betegeknek, a meggyengült immunrendszerrel rendelkező időseknek, valamint az egészségügyi dolgozóknak ajánlják.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal felhívja a figyelmet a megelőző intézkedések betartására: alaposan szellőztessünk, mossunk kezet, megfelelően öltözködjünk, és tartózkodjunk az olyan helyektől, ahol rengeteg az ember.

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »