Az infláció meghaladja a 10%-ot, a gazdasági növekedés 1,4%-ra lassul

Az infláció meghaladja a 10%-ot, a gazdasági növekedés 1,4%-ra lassul

Idén több mint 10%-kal emelkednek az árak Szlovákiában, jövőre pedig további 11%-kal. A magas inflációt a gazdasági növekedés visszaesése kíséri, idén 1,4%-ra csökken, jövőre pedig 1,9%-os lehet, szemben a korábban várt valamivel magasabb értékkel – jelentette ki Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke a középtávú prognózist ismertetve.

„Magasabb lesz az infláció, mint azt vártuk, feltehetően idén és jövőre is két számjegyű lesz” – jelentette ki Kažimír. Ugyanakkor hozzátette, hogy az előrejelzésnél a gázár jelenlegi szabályozásából indultak ki, nem vették számításba a lakossági gázárak lehetséges enyhébb emelkedését, amiről Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter tájékoztatott.

Hírdetés

Emellett a jegybank tavaszi előrejelzéséhez képest lassabb gazdasági növekedésre van kilátás. A GDP idén 1,4%-kal nőhet, 2023-ban pedig 1,9%-kal, a korábban feltételezett 2-3%-os növekedés helyett. A 2024-es kilátások a jegybank szerint már jobbak, 3,5%-os lehet a növekedés. Kažimír szerint idén és várhatóan jövőre is csökkennek a reálbérek.

A gazdasági növekedést a következő években a magas árak, az emelkedő kamatok, az alacsony befektetési kedv és a viszonylagos magas béremelkedés fogja befolyásolni. A jegybank szerint idén átlagban 8,2%-kal, jövőre 9,6%-kal nőhetnek a bérek. A gazdasági növekedés fenntartásához az uniós források jobb kihasználására lenne szükség, ám ezek felhasználása terén Szlovákia tartósan a legrosszabbul teljesítő tagállamok közé tartozik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »