Az indonéziai jezsuiták szerint a párbeszéd a legjobb fegyver a fundamentalizmus ellen

Az indonéziai jezsuiták szerint a párbeszéd a legjobb fegyver a fundamentalizmus ellen

Az ázsiai és csendes-óceáni jezsuiták negyedik konferenciáját tartották augusztus 8. és 10. között Indonéziában „Felhívás a párbeszédre az élet fenntarthatóságáról az ASEAN, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége kontextusában” címmel.

A jezsuita rend által alapított dzsakartai Sanata Dharma katolikus egyetem adott otthont a tanácskozásnak, amelyen a régió minden országából több mint 150 küldött vett részt. A megbeszélés célja az volt, hogy közös alapot találjanak a környezeti problémák, a szegénység elleni küzdelem és a vallásközi párbeszéd témájában. Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, és hagyományosan toleráns kultúra, de az utóbbi években az iszlám fundamentalizmus veszélyesen behatolt a társadalomba. A Vatikáni Rádiónak Ouda Teda Ena professzor, a Sanata Dharma Egyetem rektorhelyettese nyilatkozott a konferenciáról.

„Az egyik központi téma a vallásközi párbeszéd, mert Délkelet-Ázsiában a lakosság összetétele vallási szempontból nagyon sokszínű. A vallásközi párbeszéd reményt ad arra, hogy az emberek kölcsönösen jobban megértsék egymást. Így szembeszállhatunk a vallási fundamentalizmus különböző aspektusaival” – fogalmazott Ena professzor.

„A nevelés az egyik kulcsa a kultúrák és vallások közötti párbeszéd előmozdításának, hiszen a nevelésen keresztül valósul meg. Ezért is tartjuk a konferenciát a katolikus egyetemen. Ez a legjobb módja, hogy jobban megértsük, miként kell a nevelést elősegíteni. Az egyik javaslat éppen az, hogy az iskolákban a különböző vallásokról, és ne csak a nagy vallásokról szóló tanításon keresztül mozdítsuk elő a vallásközi párbeszédet. Indonéziában a kormány hat vallást ismer el, és a katolikus egyetemen az indonéz alkotmány által elismert összes vallásról tartanak kurzust” – hangsúlyozta az intézmény rektorhelyettese.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »