Az indonéz rendőrség betiltotta a tüntetéseket Pápua tartományban

Az indonéz rendőrség betiltotta a tüntetéseket Pápua tartományban

Az indonéz rendőrség betiltotta az erőszakos tüntetéseket és a szeparatizmust támogató beszédeket Pápua tartományban – jelentette az Antara hírügynökség hétfőn.

Rudolf Alberth Rodja pápuai rendőrfőnök a hétvégén hat figyelmeztetést tett közzé: szerepel köztük a tüntetések tilalma és azoknak a bűncselekményeknek a listája, amelyek alapján vádat emelhetnek az érintettek ellen.

Négy ausztrál állampolgárt a bevándorlási hatóságok kiutasítanak, mert a nyugat-pápuai Sorong városban állítólag részt vettek az elszakadásért tartott megmozduláson.

Hírdetés

Egy egyetemista meghalt, többen megsebesültek, amikor a tömeg megrohamozott egy diákotthont Pápua Jayapura tartományának azonos nevű székhelyén – közölte a pápuai Evangélikus Egyház Zsinatának egyik aktivistája, Yones Douw. Hozzátette: három diákot meglőttek, egyikük, egy Michel néven azonosított fiatal életét vesztette. Más diákok késes támadásokban sérültek meg. A Jubi.com független hírportál szerint a haláleset és a sebesülések a rendőrség beavatkozása során történtek.

Az áldozatok hozzátartozói követelik, hogy vonják felelősségre a rendőrséget.

Az indonéz rendőrség augusztus közepén a Jáva szigeti Surabayában, az ország második legnagyobb városában behatolt egy pápuai diákok által lakott kollégiumba, és rövid időre őrizetbe vett 43 diákot egy indonéz zászló állítólagos meggyalázása miatt. Pápuai aktivisták szerint a biztonsági személyzet rasszista sértéseket szórt rájuk, egyebek között majmoknak és disznóknak nevezte őket. A kormány augusztus 19-én elrendelte az internet zárolását, hogy így próbálja visszaállítani a rendet a régióban, miután tüntetők épületeket gyújtottak fel a szomszédos Nyugat-Pápua tartományban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »