Az Index is belekeveredett az offshore-botrányba

Ismert magyar üzletemberek neve is felbukkant a nemzetközi offshore-botrányban, amit az úgynevezett Panama-iratok indítottak el. Az FHB bank elnöke, Spéder Zoltán két offshore cégnek is meghatalmazottjaként tűnik fel. Az egyik évekig tulajdonolta az Index internetes hírportált kiadó CEMP nevű médiavállalatot. De a világ leggazdagabbjai közé került Csányi Sándor OTP-vezérről is kiderült, hogy egy máltai cégen keresztül üzemeltetett egy jachtot. Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás pedig 2009 és 2010 között szállt be egy Brit Virgin-szigeteki offshore cégbe, hogy Európán kívüli fejlesztéseket támogasson. A pornómilliárdos Gattyán György egy nevadai trustot hozott létre, mert az Egyesült Államokban akart letelepedni.

Egyszerre több tucat történet szálait követik a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratait feldolgozó újságírók, és a jövő héten újabb ügyekkel állnak elő. Az anyagon világszerte több mint 400 újságíró dolgozik az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együttműködésben. Magyarországon a Direkt36 vett részt a munkában.

Az oknyomozók munkájának köszönhetően most újabb magyar nevek tűntek fel a Panama-iratokban. Korábban Horváth Zsolt fideszes politikusról derült ki, hogy még országgyűlési képviselőként érdekeltsége volt egy offshore-cégben, majd a szocialista Boldvai László feleségéről is kitudódott, hogy egy svájci bankszámlás offshore cége volt. Boldvai bele is bukott a botrányba és lemondott pártbéli tisztségeiről, ezzel szemben a Fideszben Horváth magánügyének minősítették egykori offshore-érdekeltségét.

Az új nevek között van Spéder Zoltán bankvezér, aki a kiszivárgott iratok szerint két cégnél is meghatalmazottként szerepelt. A Whitestone International Seychelle-szigeteki társaságnál és a Novum Asset Managementnél. A Whitestone éveken át tulajdonosa volt az Indexet is kiadó CEMP-nek. Spéder a Direkt36-nak azt mondta: egyik cégnek sem volt a tulajdonosa, és a meghatalmazás felhasználásával nem történt semmilyen tranzakció.

Csányi Sándor a lapnak elismerte, hogy egy vitorlás katamarán fenntartásához kellett az offshore cég. Az OTP-elnök az állította: megszokott, hogy az ilyen hajók személyzetének egy része Európai Unión kívüli országokból érkezik, és a hajó uniós vizeken kívül is mozog, ezért szintén nemzetközi gyakorlat, hogy az üzemeltetést offshore cég végzi – írja a Direkt36.

A közpénzeket sajátjaként kezelő Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás 2009 és 2010 között volt tulajdonosa a Sunjoy Development nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek. A a Direkt36-nak az nyilatkozta: egy Európán kívüli technológiai fejlesztésbe akart beszállni, és ehhez kellett a cég. Később azonban hazai elfoglaltságai miatt kiszállt ebből az érdekeltségből. Hozzátette: Matolcsy nem tudhatott a cégről, mert nem szokott neki elszámolni az üzleti ügyeiről.

A pornómilliárdos Gattyán György azért hozott létre egy nevadai trustot, hogy bevándorlóként letelepedhessen az Egyesült Államokban. A Panama-iratokból az is kiderült, hogy Gattyánnak 6,5 milliárdot érő háza volt Los Angelesben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »