Az IMF vezetője válthatja Junckert Brüsszelben

Az IMF vezetője válthatja Junckert Brüsszelben

BERLIN. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetõje, Christine Lagarde követheti Jean-Claude Junckert 2019-ben a brüsszeli Európai Bizottság elnöki tisztségében a Welt am Sonntag címû vasárnapi német lap szerint.

Miután Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy a 2014-2019-es ciklus után nem vállalja tovább az Európai Bizottság (EB) vezetését, az EU jobbközép pártjait összefogó Európai Néppárt a kulisszák mögött sürgõsen utódot keres a néppárti Juncker helyére – írta a Welt am Sonntag.

A párt több vezetõje Christine Lagarde-nak szánja a pozíciót. Az IMF-et 2011 óta vezetõ politikus "karizmatikus, tapasztalt és jól tudja érvényesíteni akaratát, így nagyon jó választás lenne" – mondják az Európai Néppárt felsõ köreiben.

Christine Lagarde vezérigazgatói megbízatása az IMF-nél 2021-ig szól, de legtöbb elõdje a mandátum lejárta elõtt leköszönt a tisztségrõl, így ez nem lehet akadálya annak, hogy elvállalja az EB vezetését. Az eleganciájáról is híres francia politikus jó kapcsolatban van a legbefolyásosabb néppárti vezetõvel, Angela Merkel német kancellárral, de jelölése a brüsszeli bizottság élére fõként azon múlik majd, hogy elnyeri-e Emmanuel Macron francia államfõ támogatását.

A mostani állás alapján biztosnak számít, hogy 2014 után a 2019-es európai parlamenti (EP-) választást is az Európai Néppárt nyeri meg, és ezzel megszerzi a jogot arra, hogy jelöltet állítson az EB elnöki tisztségére. A bizottság vezetõjeként néppárti vezetésû tagországok mellett számos olyan kormány támogatását is megszerezheti, amelyben liberális pártok is vannak, az EP-választást felvezetõ kampányban pedig "elvarázsolhatja" a nõi szavazókat – latolgatják néppárti körökben a Welt am Sonntag szerint.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »