Az IMF is állást foglalt a bevándorlás mellett

A pénzügyi nemzetközi szervezet szerint a bevándorlás jó dolog. Ezúttal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javasolta azt a fejlett országoknak, hogy fogadjanak be bevándorlókat, mert ők lesznek azok, akik a jövőben dolgoznak majd, és így – idővel – eltartják az egyre inkább elöregedő francia, német vagy akár osztrák nyugdíjasokat. Az ENSZ és több európai politikus is hasonlóan gondolkozik – hangzott el az M1 Híradóban.

„A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését” – ez a tanács a Nemzetközi Valutaalap, vagyis az IMF hétfőn közzétett jelentésében szerepel. Az IMF szerint „bár a migránsok befogadása problémákat is okozhat, hosszú távon hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.” 

A nemzetközi pénzintézettel a Gyurcsány-kormány 2008-ban kötött hitelmegállapodást. Akkor Gyurcsány azt mondta, „ezt a pénzt nem költjük el, ez a pénz egy biztonsági folyosó”. Ez volt a legutóbbi alkalom, amikor Magyarország kapcsolatba került az IMF-fel.

A hitelcsomagért cserébe az IMF feltételeket szabott. A szocialista kormány megszorító intézkedést vállalt, eltörölték például a 13. havi fizetést a közszférában és a 13. havi nyugdíjat is, és csökkentett különböző szociális juttatásokat. A több mint nyolcmilliárd eurós tartozást végül 2013-ban, vagyis egy évvel a határidő lejárta előtt teljes egészében az Orbán-kormány fizette vissza.

Hírdetés

Az IMF gazdasági szempontokra hivatkozik

A nemzetközi pénzintézet most a bevándorlás kérdésében is állást foglal, bár – mint írják – kizárólag gazdasági szempontból. Szerintük a megszorító jellegű migrációs politikák kedvezőtlenek, a bevándorlók integrálásával ugyanis meg lehetne akadályozni a gazdaság lassulását.

A világ legnagyobb hitelintézete mellett korábban Soros György is arról beszélt, hogy a migráció hosszú távon gazdasági előnyökkel járna. A milliárdos pedig éppen azt hangoztatta, hogy ameddig nem sikerül integrálni a bevándorlókat, addig az országoknak hitelből kellene eltartania őket.

Az ENSZ is a bevándorlás mellett érvelt

De nem csak az IMF fogalmazta meg, hogy a bevándorlás pozitív jelenség. Néhány hónapja az ENSZ is azzal érvelt, hogy a migráció felgyorsítja a gazdasági növekedést. Az M1-nek több európai parlamenti képviselő is arról beszélt, hogyha a tagállamok befogadnák a bevándorlókat, azzal orvosolni tudnák a szakemberhiányt és a népesedési problémákat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »