Az IMF-fel tárgyalnak – Hamarabb megvalósítanák az árliberalizációt

Az IMF-fel tárgyalnak – Hamarabb megvalósítanák az árliberalizációt

A háztartási fogyasztók esetében végrehajtott gázár-liberalizáció határidő előtti megvalósítását fogja javasolni az Országos Energetikai Hatóság (ANRE) a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), mivel az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a földgáz ára a nemzetközi piacokon – jelentette be hétfőn Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke egy szakmai konferencián.

gyermeksetany_kr_01_or_b

„Mivel a nemzetközi piacokon és a hazai tőzsdén a vártnál kisebb áron adják a földgázt, javasolni fogjuk az intézkedés határidő előtti megvalósítását. Ennek lehetőségéről a valutaalappal és a Világbankkal is egyeztetni fogunk” – mutatott rá Havrileţ.

Nemrég a Krónika is beszámolt arról, hogy a romániai energetikai ágazatban érdekes helyzet alakult ki, a földgáz szabadpiaci ára ugyanis elérte azt a szabályozott értéket, amennyiért a szolgáltatók jelenleg a háztartási fogyasztóknak eladhatják az energiaforrást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy automatikusan megvalósult a gázár-liberalizáció – jóval a Nemzetközi Valutalappal kötött megállapodásban, illetve a 2015/488-as számú kormányhatározatban szereplő 2021-es határidő előtt.

Az IMF küldöttsége Reza Baqir vezetésével egyébként március 2. és 15. között Bukarestben tartózkodik: a látogatás során az ország szokásos, éves gazdasági elemzését végzik el. A küldöttség az ország vezetői mellett politikai pártok, szakszervezetek, vállalkozói egyesületek és a bankrendszer képviselőivel is egyeztet. Az éves elemzést egyébként mindegyik EU-s tagországban elvégzik, ennek alapján javasol az IMF a pénzpolitikára és a gazdaságra vonatkozó stratégiákat.

A költségvetési hiány miatt aggódik az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége aggódik amiatt, hogy 2016-ban a román költségvetés hiánya meghaladhatja a 3 százalékot – számolt be hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután alakulata székházában találkozott a washingtoni pénzintézet képviselőivel.

Mint részletezte, makrogazdasági kérdésekben egyeztettek, a szociáldemokraták pedig arról biztosították a valutaalap képviselőit, hogy nincs okuk aggodalomra, nincs, ami a deficit ilyen szintű növekedéséhez vezetne, jövőre pedig, amennyiben a PSD veszi át a kormányrudat, biztosan 3 százalék alatt marad a költségvetés hiánya.

Dragnea ugyanakkor elmondta, tárgyaltak az IMF képviselőivel az úgynevezett hitelcseretörvényről is. „Hasonló aggodalmaink vannak, mint az IMF-nek. Nem szeretnénk, ha sérülne a bankrendszer, ám több mint 400 000 román kényes helyzetben van, hogy ne mondjuk másképp, nem maradhatunk közömbösek” – fogalmazta meg Dragnea.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »