Az imádság mindenki útja lehet – Kerekasztal-beszélgetés a Váratlan élet című film kapcsán Győrben

Az imádság mindenki útja lehet – Kerekasztal-beszélgetés a Váratlan élet című film kapcsán Győrben

Június 24-én országos életvédő napot szervezett a Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódóan a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, melynek középpontjában a Váratlan élet című film vetítése állt. A Győri Egyházmegyében a film megtekintését kerekasztal-beszélgetés követte Veres András győri megyéspüspökkel és Frivaldszky Edittel, az Emberi Méltóság Központ igazgatójával.

A beszélgetés indító kérdésében arra kérték Veres András megyéspüspököt, erkölcsteológust, hogy határozza meg, mit jelent az élet katolikus szempontból.

– hangzott a válasz. – Ebből kifolyólag az Egyház a tízparancsolat alapján védi az emberi életet egészen a fogantatástól, annak végső természetes pillanatáig (felvetve itt időskorban az eutanázia problémáját).

A püspök elmondta, hosszú időn át nagyon különböző vélemények léteztek az élet kezdetének meghatározásáról. Voltak, akik a fogantatás pillanatától, mások csak néhány órával későbbi időponttól számították az élet kezdetét, de akadtak olyanok is, akiknek a magzat első mozdulata jelentette az élet elindulását. Sőt, a főpásztor általános iskolás korában létezett még olyan biológia-tankönyv, amely azt állította, hogy az anyaméhben való fejlődés során az ember végigmegy a törzsfejlődés minden fokán.

Szerencsére ma már nem kétséges egyetlen orvos számára sem, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik – hangsúlyozta Veres András, és hozzátette:

Természetesnek tartjuk, hogy védelmet kell nyújtanunk az idősek és betegek számára, vagy azoknak, akik valamilyen rendellenességgel születtek. Ők ugyanis képtelenek magukat megvédeni, ezért mások segítségére szorulnak. Ugyanez a védelem illeti meg a magzati, teljes mértékben védtelen életet. Sajnos valóság, hogy sokan nincsenek tisztában az abortusz műveletével, és elhiszik azokat az általánosan elterjedt ideológiákat, abszurditásokat, mely szerint a nő teste csak az övé, és azt tesz vele, amit akar.

A megyéspüspök erre vonatkozóan egy nagyon egyszerű ellenérvet is hozott: Ha a nő éppen egy fiúgyermekkel várandós, akkor hogyan lehet az a nő teste? Másik fő problémaként rávilágított arra is, hogy sokszor a társadalmi közeg – amely a váratlan élethelyzetbe került nőt körülveszi – inkább az abortuszt kínálja fel megoldásként. A mi feladatunk az érvelés, a bátorítás, a végsőkig kitartó meggyőzés és imádság az abortusz ellen – Magyarországon ugyanis évente csaknem 30 ezer terhességmegszakítást végeznek.

Az ima hatásos erejét egyébként a film is alátámasztja. A püspöki konferencia elnöke megoldásként utalt az örökbefogadás lehetőségére (jogilag manapság talán jobb feltételekkel), illetve néhány olyan egyházi otthonra is, melyek a krízishelyzetbe jutott várandós anyák rendelkezésére állnak. Szó esett továbbá a lelki adoptálás mozgalmának erősítéséről, amely a Győri Egyházmegyében idén március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén indult útjára. A lelki adoptálás során az imádkozók egy-egy ismeretlen, veszélyben lévő, megfogant életet kísérnek imával kilenc hónapon keresztül, kérve, hogy a szülők segítséget kapjanak, és az abortusz helyett vállalják a gyermekáldást.

Hírdetés

Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ vezetője elmondta, a film szinkronizálásával azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segítséget nyújthassanak azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek, továbbá az abortusz utáni feldolgozásban is. Céljuk volt a filmet olyan tanárok, közösségvezetők számára is eljuttatni, akik nyitottak egy újfajta generáció felnevelésére. Az ő számukra óravázlatokat, kvízt is készítettek, és a konkrét élethelyzetekre adott segítségként felajánlották az Együtt Az Életért Egyesület segélyhívó telefonszámát. 

Az igazgatónő kiemelte annak fontosságát, hogy

A beszélgetés során egy örömteli hírt is megosztott a jelenlévőkkel: az országos esemény napján, június 24-én Amerikában érvénytelenítették azt az 1973 óta fennálló döntést, amely alapján alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. Így többé már nem alkotmányos alapjog az abortusz az Egyesült Államokban, és a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy betiltják-e az abortuszt. Ezzel új időszak veszi kezdetét az élet védelmében. Ahogy a filmben is elhangzik az egyik abortuszokat végző intézményről, a Planned Parenthoodról: „Véges az időnk és véges az energiánk.”

Frivaldszky Edit végül említette a 40 Nap Az Életért magyarországi mozgalmának Facebook-oldalát, ahol követhetők az imaalkalmaik, illetve a csatlakozásról is található információ.

Horváth Gábor, a beszélgetés moderátora felhívta a figyelmet a filmben rejlő utalásokra: Abby Johnson első gyermekének neve Grace, azaz kegyelem. Majd párhuzamot vont a Néma sikoly című filmmel, ahol az attitűdbeli fordulatot szintén az ultrahangfelvétel látványa hozta.

A beszélgetést közös imádság zárta.

A Győri Egyházmegye Családbizottsága szerte az egyházmegyében további alkalmakat szervez a Váratlan élet című film vetítésére.

Forrás: Győri Egyházmegye 

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »