Az ima továbbra is összeköt bennünket – Szülőfalujában mutatott be szentmisét Felföldi László püspök

Az ima továbbra is összeköt bennünket – Szülőfalujában mutatott be szentmisét Felföldi László püspök

Felföldi László első alkalommal mutatott be püspöki szentmisét február 7-én szülőfalujában, a geszterédi Szent Anna-templomban. A pécsi főpásztort Kerekes László, az egyházközség plébánosa köszöntötte, hálát adva Istennek Felföldi László püspökké szenteléséért és kérve a híveket, imádkozzanak a püspökért, legyen a hite szilárd, a reménye soha meg nem fogyatkozó és a szeretete hűséges.

A személyes hangvételű homíliában a nemrég beiktatott püspök saját példáján keresztül bátorított a gyökerekhez való hűségre, az Isten tervét szeretettel megvalósító életre.

A püspök elmondta, nehéz szívvel élte meg, hogy a rendkívüli helyzet miatt a geszterédi emberek nem osztozhattak örömében a pécsi székesegyházban január 6-án bemutatott püspökszentelési és beiktatási szentmisén. Alig egy hónappal e jeles esemény után látogatott Geszterédre, hogy találkozhasson az egyházközség híveivel. A találkozást – mint mondta – elsősorban hálaadásként éli meg, hiszen mindaz, ami az életében történt, Geszterédi gyökereinek is köszönhető.

Amikor felfedezzük, hogy Isten belenyúl a sorsunkba, valóságosan is megmutatja életünkre vonatkozó szándékát, akaratát, azt mindannyiunknak csodaként kell megélnie – fogalmazott a püspök, hangsúlyozva, hogy az emberi élet biztonságát ezen csodák tartják meg. Mint mondta, Isten akaratának két legnagyobb megnyilvánulása az ő számára a papi és a püspöki hivatás ajándéka.

Felföldi László 24 évet szolgált Debrecenben, 9 évet Nyíregyházán. Mindkét, más-más mentalitású városban megtapasztalta a lelkipásztorkodás különböző lehetőségeit, most pedig ismét egy egészen új világgal, a Pécsi Egyházmegye híveivel, életével ismerkedik. Jelenleg a találkozásokra, beszélgetésekre helyezi a hangsúlyt, hiszen szeretne ebben a közegben is otthonra lelni, megerősíteni a jelenlétét.

„Nemcsak kívülről, de belülről is geszterédi vagyok – fogalmazott a püspök.

Csak akkor találjuk meg önmagunkat, és tudjuk azt életre váltani, ha időnként visszatérünk a gyökerekhez.”

Hírdetés

Az új megyéspüspök szentmisén viselt liturgikus öltözete is beszédes volt: 35 éves miseruháját először a pappá szentelésén, majd a szülőfalujában bemutatott első szentmiséjén viselte. A Pécs szimbólumával és Geszteréd címerével ellátott püspöki mellkeresztet a geszterédi hívektől, az infulát pedig az innen elszármazott papoktól kapta a püspökszentelésére.

Felföldi László a vasárnapi evangélium üzenetére reflektálva is a gyökerekhez való visszatérés fontosságát hagsúlyozta: „Hajnaltájban, amikor még sötét volt, Jézus elindult, és kiment egy elhagyatott helyre imádkozni” (Mk 1,35). Jézus imádságában az Atyával találkozott. Csak néhány órát töltött ott, de szíve mélyén megerősödött. A főpásztor szerint nekünk is vissza-vissza kell térni oda, ahová tartozunk, ahhoz, Akihez tartozunk, meghatározva további életutunkat.

„Simon és társai utánamentek, hogy megkeressék. Amikor megtalálták, ezt mondták neki: Mindenki téged keres” (Mk 1.36–37). Minden ember a szíve mélyén az élete értelmét, gazdagságát keresi. A választ önmagáról mindenkinek meg kell találnia.

Isten ránk bízott egy üzenetet, szeretetet, jóságot, amit ebben a világban senki másra.

A tanítványok keresésére Jézus így válaszolt: „Menjünk máshová” (Mk 1,38). Másoknak is vigyük el az evangéliumot, az élet szép üzenetét – hangsúlyozta a pécsi megyéspüspök, hozzátéve, az evangélium hirdetése azt jelenti, hogy nemcsak a közvetlen környezetünkben, hanem a távolabb élőknek is továbbadjuk azt, azoknak, akikkel találkozunk, akik hatottak az életünkre. Ennek nem volt különösebb módszere Geszteréden sem, csak egyszerűen a szeretetnek, a barátságnak, a közösségnek a jó hírét, örömhírét élték át nap mint nap. Ez kitörölhetetlen nyomott hagyott bennünk – mondta Felföldi László, aki arról is szólt, Kaszap Béla volt geszterédi plébános meghatározó személy volt hivatásának születésében.

A geszterédi templom üvegablakainak a motívumait Kaszap Béla készítette a saját kezével – idézte fel a szónok. „Mindnyájan elmondhatjuk: szívünkbe véste tanítását, evangelizálását. Olyan lelke volt, hogy a vas is meghajlott a keze alatt” – fogalmazott a püspök, utalva a különleges technikával készült templomablakokra.

Innen indultam, itt vagyok és a gyökereim itt is maradnak. Az itt megtapasztalt szeretettel, jósággal szeretném megtalálni életem valóságát a Pécsi Egyházmegyében is. Imádkozzunk egymásért, mert az ima továbbra is összeköt bennünket. Legyünk egyszerű, hétköznapi, de nagyon élő kapcsolatban egymással és Istennel, hogy ez szebbé, jobbá tegye a mindennapjainkat” – zárta szentbeszédét Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »