Az illegális hulladéklerakók elleni harchoz kapnak segítséget az önkormányzatok

Az illegális hulladéklerakók elleni harchoz kapnak segítséget az önkormányzatok

Az illegális hulladéklerakók felszámolására írt ki pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium a magyarországi önkormányzatok számára. Az összesen 240 millió forintos keretösszegből a települések 500 ezer és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő összeget nyerhetnek el. Pályázni január 28-tól egy hónapon át lehet.

Csak Budapesten évente több száz tonna illegálisan lerakott szemetet szállítanak el. Szebenyi Péter, a Hulladékvadász.hu oldalt üzemeltető JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke az InfoRádiónak elmondta: a támogatási pályázat nagyon jó lehetőség az önkormányzatok számára. Szerinte a fő probléma a megelőzés hiánya, hiszen miután a jogszerűtlenül elhelyezett hulladékot az önkormányzat elviszi, később újabb szemetelés történik.

Szebenyi Péter hozzátette:

Hírdetés

illegális lerakóhelyek szó szerint bárhol keletkezhetnek.
Volt ilyen a budapesti Deák Ferenc téren, de a Városliget északi csücskében is – tájékoztatott.

A hulladék akár szezonális is lehet – mondta a szakértő. Az őszi időszakban gyakrabban vannak zöldhulladék-lerakatok, de főként kommunális szemét és építkezési törmelék a gyakori. Ezek csupán egyik része a lakossági szemetelés eredménye, több építési és lomtalanítási cég is lebukott, hogy illegális lerakóban gyűjti a felhalmozott hulladékot. Egy önkormányzat akkor válik illetékessé a kérdésben, ha a hulladék önkormányzati vagy közterületen kerül elhelyezésre.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »