Az igazságügyi miniszter kéri Kövesi felmentését

Az igazságügyi miniszter kéri Kövesi felmentését

Tudorel Toader csütörtökön 18 órakor hozta nyilvánosságra a DNA vezetőségének tevékenységét kiértékelő zárójelentését.

Az igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy Laura Codruţa Kövesi túlzottan autoriter módon járt el, amikor személyesen vigyázta fel a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott vizsgálatot, majd hozzátette, „Javasolom Kövesi menesztését a korrupcióellenes ügyészség éléről”.

Toader egy 36 oldalas jelentést ismertetve indokolta meg, hogy szerinte miért alkalmatlan Laura Codruta Kövesi a tisztség betöltésére. A jelentés felolvasása alatt végig feszült hangulat uralkodott a teremben. Az újságírók bekiabálása többször is megszakította az igazságügyi miniszter jelentését.

Az Adevărul szerint, ahhoz, hogy Kövesit menesszék tisztségéből nem csak az igazságügyi miniszter jóváhagyása kell, hanem szükséges a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), valamint az államelnök beleegyezése is.

„Van egy igazságszolgáltatásunk amely sokak szerint jó, mások szerint rossz. A legfontosabb azonban, hogy az igazságszolgáltatásnak az egyenlőségen kell alapulnia és nem az a dolga, hogy jó vagy rossz legyen.

Szakmai tevékenységemet magam is az ügyészi méltóság gyakorlásával kezdtem, és nagyon boldog vagyok, hogy kaphattam egy ilyen lehetőséget” mondta Tudorel Toader

Toader elmondta, hogy ez a jelentése most nem fogja értékelni a DNA tevékenységét mivel február végéig még meg kell kapnia egy összefoglaló jelentést a DIICOT-tól és a DNA -tól, amelyet saját magának is át kell tanulmányoznia, valamint február végén a parlament előtt bemutatnia.

Cikkünket frissítjük!


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »