Az igazságra, csakis az igazságra törekedj – Ökumenikus imahét Sepsiszentgyörgyön

Az igazságra, csakis az igazságra törekedj – Ökumenikus imahét Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön január 18. és 27. között huszadik alkalommal zarándokoltak egymás templomába és imádkoztak együtt a történelmi magyar egyházak lelkipásztorai és tagjai az ökumenikus imahét keretében. A RomKat.ro oldalon olvasható beszámoló a Székely Hírmondó összefoglalója alapján készült.

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” – hangzott fel estéről estére a megyeszékhelyen az ökumenikus imahét mottója, amelyet ebben az esztendőben az indonéz keresztény egyházak választottak Mózes ötödik könyvéből. Az imatized alatt megteltek a templomok Sepsiszentgyörgyön, a lelkipásztorok pedig a hagyományokhoz hűen ebből az alkalomból jótékony célra, egy bajba jutott ember anyagi megsegítésére gyűjtöttek. Idén egy baleset miatt lebénult fiatal édesanya került ily módon közelebb mozgásképessége visszaszerzéséhez.

Az ökumenikus imatized az állomási Szent Benedek katolikus templomban kezdődött, ahol Végh Nimród evangélikus lelkészjelölt mellett Ioan Cucu ortodox pap is szólt a keresztény egység nevében összegyűltekhez. Román és magyar nyelven elmondott beszédében a kölcsönös tisztelet, a felebaráti szeretet és az igazság gyakorlásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

Másnap a Gyöngyvirág utcai református templomban Márkus András római katolikus plébános szólt az örök emberi értékekről, így az Istenbe vetett hitről, az egymás irányába gyakorolt megértésről, a türelemről és segítő szándékról.

„Ne csak ünnepi alkalmakból nézzünk magunkba és próbáljuk rendezni Istenhez és embertársainkhoz fűződő viszonyunkat, illetve javítani azon, hanem a hétköznapokon is. Ugyanakkor ne magyarázzuk a törvényt, hanem éljünk annak szellemében, és tartsuk szem előtt az igazságot” – szólított fel vasárnap az evangélikus templomban Hegyi István református lelkipásztor.

„Mi, emberek mindig a saját magunk igazságát akarjuk érvényre juttatni, ami nem helyes, hiszen ugyanarról a dologról különbözőképpen gondolkodunk. Az én igazságom tehát nem biztos, hogy a te igazságod is, éppen ezért ne próbáljuk azt másra ráerőltetni” – figyelmeztetett a Krisztus Király katolikus templomban igét hirdető Marosi Árpád református lelkipásztor.

Hírdetés

A felújítás miatt jelenleg zárva tartó református vártemplom helyett az új gyülekezeti teremben volt a következő alkalom, ahol Kovács Károly katolikus segédlelkész tartott elmélkedést. Úgy fogalmazott: megfertőződött és pusztulásnak indult az emberiség nagy családfája, a benne élősködő kórokozóktól pedig csak Jézus segítségével tudjuk azt megtisztítani.

A Szent József katolikus templomban egybegyűltek Péterfy Ágnes unitárius lelkészt hallgathatták, aki egyre sűrűsödő hibáink és rossz tulajdonságaink felsorolásával döbbentette rá a résztvevőket gyarló emberi mivoltukra. A változás lehetőségét az Istenhez való visszatalálásban jelölte meg. A szemerjai református templomban Takács Dezső plébános hívta fel a figyelmet az emberiséget modern rabszolgaságba taszító és fogyasztói lénnyé alacsonyító pénzhajhászás veszélyeire.

A Szent Gellért katolikus templomban Müller Loránd református lelkipásztor hirdette az igét. Beszédének központjában a modern bálványimádás, vagyis a pénzközpontúság, öntömjénezés, élvezethajhászás és szerencsevadászat elítélése állt.

Az unitárius templomban Dénes Előd református lelkipásztor osztotta meg Istenhez kapcsolódó gondolatait, kiemelve a Teremtőnek is tetsző kitartás, önfeláldozás, másokért tenni akarás fontosságát és jelentőségét.

A tíz napon át tartó zarándoklat a belvárosi református templomban ért véget, ahol Elekes Szabolcs katolikus lelkész elemezte az igazsághoz fűződő viszonyunkat és annak értelmezéséből fakadó magatartásunkat, valamint rámutatott az egymás iránti kiengesztelődés és megbocsájtás fontosságára is.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Székely Hírmondó

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »