Az Igazi Rasszizmus

Az Igazi Rasszizmus

Mit jelent a “rasszizmus”, és indokolja-e az egyetemi viták korlátozását?

Először is, a rasszizmus: a CHE-elem három rövid példával kezdődik:

– Csak tudatlanok.

Édesanyám és más felnőttek ezt mondják el, amikor ideges voltam a rasszizmussal kapcsolatban, amit az iskolában tapasztalt.

Hírdetés

Én voltam az egyedülálló fekete lány az osztályfotóban az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Felnőttem, hogy a középiskolámban, a kollégiumi előadó előadásokon, a posztgraduális szemináriumán és most az egyetemi konferenciák alkalmából a kevés fekete nők közé tartozom. Amikor az osztályomban lévő fiúk “Jemima néni” hívtak, tudatlanság volt. Amikor egy osztálytársam köszöntötte a kollégium első hetét, a színes hallgatóknak szóló ösztöndíjakra vonatkozó panaszok miatt, tudatlanság volt. És azt hiszem, amikor tévedtem a kollégám köszöntőjében lévő kabátellenőrzőnél, a tudatlanságnak be kellett volna törnie a vendéglistába

Ezek a három esemény mind rasszista?

“… osztályom fiúk hívtak engem” Jemima néni “…” Hogyan különbözik ez a vörös hajú gyerekektől a sárgarépa-tetejű, kövér gyerekek zsíros vagy kopasz fickók? Egy fiút a Beurier nevű középiskolában mindig vajnak neveztem. Minden esetben a gyermeket valószínűleg a legkülönbözőbb jellegzetessége adja. Az afroamerikai iskolában az alkalmi fehér vagy ázsiai gyereknek szlengje lesz; egy fehérek iskolájában az alkalmi afro-amerikai viseli a nyomást. A névhívás tisztességtelen; durva, de nem feltétlenül rasszista.

Mit szólnál hozzá: “Amikor egy osztálytársa köszöntötte a kollégium első hetét, a színes diákok ösztöndíjaival kapcsolatos panaszokról …” Ez egyszerűen csak tény. Van egy olyan dolog, mint a pozitív akció, olyan politika, amely definíció szerint némi előnyhöz juttatja az afrikai amerikaiakat. Egy kis bizonyíték az, hogy a fekete diákok átlagosan alacsonyabb értékkel rendelkeznek, mint a fehérek és az ázsiaiak összehasonlítható tanfolyamokon. A másik az, hogy az elfogadható SAT-főiskolai felvételi pontszámok sokkal alacsonyabbak a feketéknél, mint a fehérek vagy az ázsiaiak. Ezért tökéletesen lehetséges, hogy egy adott afrikai-amerikai diák előnyös legyen. Természetes, hogy a kevésbé előnyös diákok neheztelhetik magukat.


Forrás:gardamozgalom.org
Tovább a cikkre »