Az igazi főnyeremény a szabadságunk lenne, nem a százezer euró

Az igazi főnyeremény a szabadságunk lenne, nem a százezer euró

Nagy vitát váltottak ki a napokban az elemzők becslései azt illetően, mikor lenne társadalmilag előnyös az oltási lottó. Az Értéket a Pénzért (ÚHP) szakértői szerint nem igazán tudjuk felmérni, hogy az oltási lottó segít-e vagy sem. Azt viszont kijelentették, társadalmilag akkor térülne meg a nyereményjátékba fektetett pénz, ha legalább 6000 olyan ember felvenné az oltást a hatására, aki eddig nem szándékozott beoltatni magát.

Az elemzésben a szakemberek egyúttal azt is állítják, hogy az oltási arány növelésében a leghatékonyabbak a nulla vagy lényegesen alacsonyabb költségekkel járó intézkedések: pl. nagyobb előnyök a beoltottak számára, a védőoltásokhoz való könnyebb hozzáférés és a kötelező oltás bevezetése a kiválasztott szakmák esetében, amelyek munkájuk során érintkezésbe kerülnek a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjaival.

A közvetítői bónusz szerintük akkor térülne meg,

ha sikerülne általa legalább 24 ezer olyan embert rávenni az oltakozásra, aki eddig ellene volt. Nem csak 200 vagy 1000 olyan embert, akik eddig is fontolgatták ezt.

Arra, hogy a 100 ezer eurós nyereménynek van-e esélye jelenlegi polarizált társadalmunkban meggyőzni azt a néhány ezer beoltatlan embert, csak más tudományos diszciplínák tudorai adhatják meg a választ, véli a trend.sk portál, amely szerint az elemzés egy dologról azonban egyértelműen beszél: az oltás a leghatékonyabb módja a covid elleni védekezésnek, és gyorsan kell cselekednünk.

Az ÚHP becslése szerint egy beoltatlan személyre jutó társadalmi költségek 4384 eurós szinten mozognak, és a korral ezek a költségek egyre magasabbak.

Az oltás nem megfelelő ütemére tekintettel kulcsfontosságú a gyors cselekvés. Az államnak több intézkedést kellene bevetnie az oltási hajlandóság ösztönzésére”

Hírdetés

– állítják az elemzők, akik szerint a járvány által okozott gazdasági károk jelentősek, ezért olyan magasak a „beoltatlanság” költségei. Az elemzők úgy vélik, ha például a beoltott embereknek járó előnyök bevezetésével egytizeddel nőne a beoltottsági arány, ennek a társadalmi előnye elérné az 1,1 milliárd eurót, az állam pedig közvetlenül mintegy 185 millió eurót takarítana meg.

A pénzügyi tárca vasárnap indította el a regisztrálás lehetőségét a sorsolásba, és az első két nap alatt több mint 300 ezer beoltott személy regisztrált a nyereményjátékba, amelynek a részét képezi az is, hogy ha egy beoltott személy egy másikat rábeszél az oltásra, garantált pénzjutalmat kap. Hetente 125 szerencsés 1000 és 10 ezer euró közötti összeget nyerhet, minden nap öten 10 ezer, 20-an pedig 1000 eurót. Az elektronikus sorsoláson pedig hetente egyszer tízezren 100 eurót.

Persze, az egész azért nem ilyen egyszerű. Matovičról köztudott, hogy a túlbonyolított dolgok nagymestere.

Azok ugyanis, akiknek nincs számítógépük vagy telefonjuk – márpedig az idősek közül sok ilyen van – nem nagy eséllyel kapcsolódhatnak be a nyereményjátékba,

írja a pravda.sk. Pedig az egyik prioritás, éppen a 80 felettiek beoltása lenne, hogy végre fellélegezhessünk és kimondhassuk: úgy-ahogy védve vagyunk a vírus ellen.

Csak hát Matovič csavarja szerint, már a regisztrálás sem egyszerű dolog, aki pedig meg szeretné nyerni a 100 ezret, annak néznie kell a közszolgálati tévét, mert a műsor során elhangzik egy jelszó, s ha azt az illető szerencsés, akinek a telefonszámát kisorsolják és felhívják, nem tudja azt, vagy 20 másodpercen belül nem emeli fel a telefonját, az elbukta a nyereményt. Most már legalább tudjuk, miért tartott hónapokig, hogy beinduljon a vakcinalottó: idő kellett ahhoz, hogy ilyen bonyolult feltételeket kitaláljanak…

Inkább Matovič lemondása lehetne a nyeremény, véli a portál, nem azért, mert ő a Matovič, hanem elsősorban azért, mert az egészséget és az emberéleteket nem túl erkölcsös dolog a lottóval összekapcsolni.

Az oltás növeli annak az esélyét, hogy egyszer kiszorítjuk innen a koronavírust. El nem pusztítjuk, csak a perifériára szorítjuk. Az igazi főnyeremény pedig az lenne, ha valahol egy padon maszk és félelem nélkül gyönyörködhetnénk a természetben, és egyszerűen csak élveznénk az életet, ahelyett, hogy egy kórházi ágyon fekve azért imádkoznánk, nehogy ez legyen az utolsó lélegzetvételünk…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »