Az idén már nyolc medvetámadás történt Szlovákiában

Az idén már nyolc medvetámadás történt Szlovákiában

Ebben az évben már nyolc medvetámadást regisztráltak Szlovákiában.

Az Állami Természetvédelem barna medve készenléti egységei  az idén hét problematikus egyedet likvidáltak.

A barna medve rendszertelen megjelenéséről már az ország számos helyéről érkezett bejelentés. Az északi egységet Liptóból, Rózsahegy és Fenyőháza térségéből, a déli egységet Turószszentmárton és a Felső Nyitra környékéről  riasztották.

Az alakulatok a lakott területek mentén különböző riasztó és megfigyelő eszközöket helyeznek ki, a medvék elterelése céljából olyan kerítéseket is alkalmaznak, amelyekben elektromos áram kering.

Hírdetés

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a medvék számára különösen a könnyen hozzáférhető élelem lehet vonzó. Míg korábban a Magas-Tátra térségében többször is előfordult medvetámadás, a szükséges óvintézkedések elvégzését követően ezek az esetek minimálisra csökkentek.

A készenléti egységek egyelőre képesek utánajárni minden olyan bejelentésnek, amely a medvék településeken történő előfordulásával kapcsolatos, de felhívják a figyelmet arra, hogy csak indokolt esetben, esetleg többszöri megjelenésük esetén kerüljön erre sor. Ha lakott területen kívül, a természetben vagy az erdőben látnak medvét, azt nem kell jelenteni, mivel ezek az állatok élőhelyének részei.

Az Állami Természetvédelem cáfolta azokat a híreszteléseket is, hogy a medvéket „utaztatják” az országban. Ezek valótlanságok – áll a közleményben.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »