Az idén átlagosan naponta hat ittas sofőrt füleltek le Kárpátalján

Az idén átlagosan naponta hat ittas sofőrt füleltek le Kárpátalján

2021 első felében a rendőrök 1100 ittas vagy bedrogozott állapotban vezető sofőrt vontak közigazgatási felelősségre Kárpátalján. 

Az idei év első félévében a kárpátaljai rendőrök 1100 esetben fogtak ittas sofőröket.

Átlagosan naponta hat ilyen esetről beszélünk.

1020 járművezető első alkalommal követte el a szabálysértést, nyolcvanan pedig ismételt alkalommal. A legtöbb szabálysértőt a Técsői és az egykori Ilosvai járásokban kapák el.

A rendvédelmisek minden esetben közigazgatási jegyzőkönyveket állítottak ki a járművezetők ellen.

Jelenleg Kárpátalján tart a közúti biztonság hónapja, a rendőrség munkatársai fokozottan ellenőrzik a járművezetőket, illetve járőröznek a veszélyes útszakaszokon.

Mint tudjuk, az ukrán kormány idén tavasszal megnövelte a felelősségre vonás összegét az ittas vezetésért.

Hírdetés

Ha korábban 10 200 hrivnya pénzbírságot irányoztak elő emiatt, most ez az összeg 17 000 hrivnyára nőtt.

Ilyen jogsértés megismétlése esetén az elkövetőt 34 000 hrivnyára bírságolják meg, illetve három évre megfoszthatják jogosítványától.

Ezenkívül a szabálysértők 10 napos letartóztatásba helyezhetők.

A harmadik ilyen szabálysértés elkövetése esetében a bírság már eléri az 51 000 hrivnyát, a letartóztatás időtartama pedig 15 nap. A súlyos szabálysértőktől elkobozhatják az autójukat, eladhatják árverésen, és pénz formájában visszaadhatják azt.

A balesetet okozó ittas járművezetők száma az év első hat hónapjában 55 volt.

Nőtt azoknak a sofőröknek a bírsága is, akik ittas állapotban balesetet okoznak. 51 000 hrivnyára, ismételt esetben 85 000 hrivnyára büntetik őket.

Ha bebizonyosodik, hogy a sofőr a baleset okozása idején ittas volt, akkor az legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztést és a jogosítvány 3-5 éves elkobzását írja elő. 

Ha ilyen balesetben emberek haltak meg, a felelősség súlyosabb: a vezetői engedélyt akár 8 évre is elvehetik. Ezenkívül külön büntetőjogi felelősség terheli az ilyen járművezetőket: 7-12 év börtönre ítélhetik őket.

A rendőrség felelősségtudatra és a közlekedési szabályok betartására szólítja fel a polgárokat – olvashatjuk a Kárpátaljai Megyei Rendőrség hivatalos honlapján.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »