Az idei június volt a második legmelegebb 1951 óta

Az idei június volt a második legmelegebb 1951 óta

POZSONY. Az idei június volt a második legmelegebb Szlovákiában az ilyen jellegû mérések történetében, vagyis 1951-tõl.

Az ideinél csak a 2003-as év júniusa volt melegebb. Ezt a kevés csapadék is elõidézhette – magyarázta a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A hõséghullám körülbelül június 19-tõl 30-ig tartott. Leghosszabb ideig Délnyugat-Szlovákiában mutatkozott meg, valahol akár 10 napig is eltartott a hõhullám. „A legmagasabb nappali hõmérsékletet, 35,1 Celsius-fokot Sárrét meteorológiai állomásán mértük 2017. június 22-én” – írják a meteorológusok elemzésükben.

A legmagasabb átlagos nappali hõmérséklet 31,9 Celsius-fok volt. Ilyen értéket a következõ állomásokon mértek: Ógyalla, Muzsla, Köbölkút, Garamkövesd, Sárrét és Tótgurab (Slovenský Grob).

„A hõség június 28-án érte el tetõpontját, a 33-35 Celsius-fokos magas nappali hõmérsékleteken kívül Szlovákia nyugati és délnyugati részén nagy számú meteorológiai állomáson tropikus éjszakát észleltek“ – tették hozzá a meteorológusok.

Nemcsak Szlovákiában volt az idei június a második legmelegebb a mérések történetében, Csehországban ez a hónap 1961 óta csak egy alkalommal volt melegebb.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »