Az idei július az egyik legmelegebb volt

Az idei július az egyik legmelegebb volt

A Meteorológiai Világszervezet (WMO), az ENSZ genfi székhelyű, szakosított ügynöksége közölte, az elmúlt hónap kánikulai meleg időjárásának hőmérséklete csak kevésssel haladta meg a 2019 júliusában mért értéket, de melegebb volt a 2016-os júliusinál.

A mérések kezdete óta a legmelegebb júliusok egyike az idei volt és mint azt mindannyian tudjuk, egy igen sokáig tartó és rendkívül intenzív hőhullám is érintette Európa egyes részeit

– mondta Clare Nullis, a WMO szóvivője.

Az eltérés egyébként nagyon kicsi az említett adatok között, gyakorlatilag valamivel a hibahatár alatt vannak. A múlt hónapban mért átlaghőmérséklet 0,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 között mért referencia-értékeket.

Hírdetés

A WMO szerint júliusi hőhullámok az általános felmelegedés miatt legalább a 2060-as évekig egyre gyakoribbá válnak majd.

A hőség mellett a világ egyes régióit erőteljes szárazság sújtotta júliusban. A WMO szerint a július az átlagosnál szárazabb volt Európa és Észak-Amerika nagy részén, emellett Dél-Amerika, Közép-Ázsia és Ausztrália nagy területein is.

Ugyanakkor az átlagosnál több csapadékot mértek Oroszországban, Kína északi részén és egy Kelet-Afrikára, valamint India északnyugati részére kiterjedő, Ázsiába is benyúló sávban.

(MTI)
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »