„Az hajt, hogy megszabaduljak egy gondolattól” – Beszélgetés Péter Eszter képzőművésszel

„Az hajt, hogy megszabaduljak egy gondolattól” – Beszélgetés Péter Eszter képzőművésszel

Kortárs megoldások, erős stilizáció, organikus formavilág, sokféle anyaghasználat jellemzi Péter Eszter alkotásait, képzőművészeti munkái mellett textileket, kiegészítőket, ékszereket tervez és készít. A sepsiszentgyörgyi származású, Szombathelyen élő alkotóval beszélgettünk.
– Utólag visszatekintve, mit tartasz művészi tehetséged első megnyilvánulásának?

– Gyerekként nagyon szerettem rajzolni, festeni, és persze játszani. A testvéremmel neveket adtunk a színes ceruzáknak, majd elosztottuk őket. Úgy csereberéltük a színeket egymás között, hogy átadtuk az egyik ceruzát, majd az név szerint kikérte a másikat, hogy majd együtt visszajöjjenek, vagy épp ott maradt cserébe.

Hírdetés

– Hol tudtál kiteljesedni, hol tanultál, kik segítették a fejlődésed?

– Ötödik osztályos koromtól mentem művészeti iskolába, anyukám biztatására. Mivel a reáltantárgyakat kevésbé szerettem, nagyon megörültem, hogy ott sok időt lehet rajzolással meg sok más technika kipróbálásával tölteni. Tetszett a műtermi hangulat és a festékek illata. Akkoriban Szabó Katalin volt a tanárnőnk, aki sokféle technikát bemutatott nekünk, és nagyrészüket ki is próbálhattuk. Kilencedik osztálytól pedig a textilszakot választottam tanáraim, Köllő Margit (textil- és grafikusművész) és Hervai Katalin (grafikusművész) javaslatára, így az előbbi csoportjába kerültem.

Nem bántam meg ezt a döntést, bár a grafika is nagyon érdekelt, és az óta sincs ez másképp. Köllő Margit azt szokta mondani, hogy

Az én munkáim szerintem elég gyakran grafikai jellegűek, de vannak másfajták is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »