Az független ami kizárólagosan az övék

Az független ami az övék, s ami egyben kizár minden ellenvéleményt.

Dánia és Anglia fontolgatja a kilépést a FIFA-ból, mert az nem akarja engedni a meccseken a focival nem kapcsolatos megnyilvánulásokat.

Mi lenne ellenkező esetben? Mondjuk ha valaki a mi oldalunkról kitalálná, hogy ezentúl minden úszóversenyen keresztet kell vetni medencébe ugrás előtt. Röhögés, nevetségessé tétel. S még igazuk is lenne, mert tényleg minek kellene keresztet vetni kötelező jeleggel egy sporteseményen. S ha mondjuk valaki “le az ateista hamis tanokkal!” feliratot akarná viselni? Elmondanák neki, teljes joggal, ez nem hittérítő esemény, hanem úszóverseny, máshol küzdjön az ateizmus ellen.

Hírdetés

Ugyanez a Twitter ügye. A platform lazított a cenzúrán, ez felháborodást kelt a progresszív körökben. Ők ugyanis olyan “szólásszabadságot” akarnak, melyben más nem szólalhat meg. Hiszen az ellenvélemény nem legitím vélemény, hanem “visszaélés” a szólásszabadsággal.

Ez a fő elvi különbség a két oldal között. A liberális/progresszív oldal mindent ki akar sajátítani, az ellenvéleményt nemcsak ellenségesnek állítja, hanem egyenesen nemlétezőnek. Lásd a mai magyar ballib konszenzust, mely szerint a nem-ballib médiák nem médiák, a nem-ballib újságírók meg nem újságírók. Ahogy a szakértő is csak az, aki velük egyetért, mindenki más kontár. Meg csak a ballib humorista igazi humorista. Az ellenvélemény nem is ellenvélemény, hanem a rendszeren kívül álló illegitím valami. A magyar 2010 előtti világ pont ez volt: a nem ballib megnyilvánulások egyszerűen ignorálva voltak. Amilyen a mai nyugati világ is.

Ezzel szemben az ellenoldal, a mi oldalunk sose viselkedik így. Mi a legellenszeves véleményt is elismerjük véleményként.

A ma élő legnagyobb orosz filozófus, Alekszandr Dugin mesélte pár éve. Moszkvában nyilvános vitát akart szervezni liberálisok és antiliberálisok között. Felkereste a legismertebb orosz liberális szervezeteket. A baj akkor kezdődött, amikor Dugin azt mondta, legyen a helyszínen 200 néző, fele-fele arányban. Amire a liberálisok azt mondták, ez igazságtalan lenne, hiszen “mellettetek van az egész államhatalom, a médiák nagyobb része, ez a látszólagos egyenlőség leplezné ezt“. Dugin azt mondta, oké, akkor ti hívhattok 150 nézőt, mi meg 50-et. Az se volt jó, de a 180:20 arányt is még “igazságtalannak” mondta a liberális fél. Kiderült: csak akkor vállalják a vitát, ha mind a 200 néző az övék, azaz képesek teljesen kisajátítani a teret. Dugin megkérdezte, viccelnek-e, de erre teljes komolysággal azt a választ kapnta “mi a racionális, tudományos, szakszerű tényeket képviseljük, ti meg a propagandát és a ferdítést, indokolatlan tehát, hogy ti részt kapjatok, mert ha részt kaptok, akkor az már egy propagandaesemény lesz, nem vita“.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »