Az FPÖ indítványozta Ausztria csatlakozását a V4-ekhez – a parlament leszavazta

Az FPÖ indítványozta Ausztria csatlakozását a V4-ekhez – a parlament leszavazta

Az osztrák parlament csütörtöki ülésén elutasította Ausztria esetleges csatlakozását a visegrádi négyek csoportjához. Az erre vonatkozó indítványt az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyújtotta be.

Ausztria csatlakozása a V4-ekhez többek között azért sem lehetséges, mert a visegrádi államok egy olyan "zárt klubot alkotnak, ahova nem vesznek fel új országokat" – közölte Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter, aki viszont kiállt a visegrádi államokkal, Csehországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal való jó viszony, illetve együttműködés mellett.

Az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache szerint a visegrádi államok örömmel vennék, ha Ausztria tenne egy lépést ebbe az irányba. A párt külpolitikai szóvivője, Johannes Hübner szerint Ausztria esetleges tagsága erősítené az ország uniós szerepét is, hiszen a visegrádi államoknak szavai szerint "de facto vétójoguk" van az unióban.

Strache szeptember közepén a Tiroler Tageszeitung című osztrák lapnak azt mondta, hogy "már csak a történelmi okok miatt is ésszerű lenne, ha Ausztria csatlakozna a visegrádi csoporthoz", amelynek megerősödésével szerinte van esély az uniós reformokra. Indoklása szerint a visegrádi államok között formálódik a német kancellár ellenpólusa.

"Eddig az unióban Németország és Franciaország hozott döntéseket, a többieknek nyelniük kellett" – mondta.

Milos Zeman cseh államfő szeptember közepén találkozott Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltjével. Zeman akkor felvetette, hogy Ausztria tagja lehetne a visegrádi államoknak.

Hofer a találkozót követő nyilatkozata szerint arról beszéltek, hogy miként lehetne erősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmük, és hasonló módon látjuk a dolgokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »