Az FPŐ és a bécsi érsek is felemelte a szavát a melegházasság bevezetésével szemben

Az osztrák alkotmánybíróság döntése következtében Ausztriában legális lesz az azonos nemű párok házassága. Ezek alapján 2019 elejétől törvényesen is házasságot köthetnek majd az azonos nemű párok. Ennek azonban nem mindenki örül.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek élesen bírálta az osztrák bírói testület döntését.

Nyugtalanító, hogy még az alkotmánybírák is szem elől tévesztették a házasságnak a férfi és nő kötelékeként értelmezett különleges természetét”

– hangsúlyozta Schönborn a Kathpress katolikus hírügynökségnek. Leszögezte azt is, hogy a házasság minden más kapcsolati formánál jobban megfelel a gyermekvállalásra, a gyermekek megóvására és felnevelésére, ezzel biztosítva a nemzedékváltások folytonosságát.

A bíboros szerint az alkotmánybíróság a valóságot tagadja azzal, hogy tagadja a házassági kötelék egyedülállóságát illetve jogilag kiemelt helyzetét, amely a nemek különbözőségére épít. Mint mondta, a taláros testület ezzel nem tett szolgálatot a társadalomnak, sőt végtére mindenkinek ártott, azoknak is, akiket védeni szeretne és hivatott is.

Schönborn egyben reményét fejezte ki, hogy hosszú távon győzni fog “a teremtés rendjének” szemlélete, amelyet az ember nem hagyhat figyelmen kívül, anélkül, hogy kára essék.

Ausztriában 2010-ben lépett életbe az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát engedélyező törvény, idén áprilistól az élettársi kapcsolatot anyakönyvvezető előtt is megerősíthetik. Azonos nemű párok 2013 óta örökbe fogadhatják partnerük vér szerinti gyermekét, 2015-től pedig nem vér szerinti gyermek közös örökbefogadása is lehetővé vált.

A baloldali pártok üdvözölték a döntést, az FPÖ-nél viszont nem örülnek neki.

A döntésre természetesen az osztrák politikai élet is rezonált.

A baloldali pártok örülnek a döntésnek, az SPÖ és a Grünen (Zöldek) több politikusa is hangot adott az örömének — írja az OE24.

Ezzel szemben az FPÖ keményen kritizálta az alkotmánybíróság döntését, sőt még a leendő koalíciós partnerüket, az ÖVP-t is.

A rendkívülit a szokásossal egyformán fogják kezelni”

— mondta Herbert Kickl a döntéssel kapcsolatban.

Kickl az ÖVP-t is kritizálta, szerinte ugyanis a néppárt csak a szólamok szintjén tartja magát ahhoz, hogy “házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre”, a gyakorlatban azonban nem ennek megfelelően viselkednek.

Nyáron a Zöldek kampányt indítottak a melegházasság legalizálásáért, amit az ÖVP nem támogatott, Sebastian Kurz személyesen is elhatárolódott az ötlettől. Az alkotmánybíróság elintézte a pártok helyett az ügyet, miután annak a két nőnek adtak igazat, akik panasszal éltek amiatt, hogy nem házasodhatnak össze Bécsben.

888.hu


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »