Az ezerarcú betegségről, a szklerózis multiplexről őszintén

Az ezerarcú betegségről, a szklerózis multiplexről őszintén

Vajon hogyan éli meg egy ember azt, amikor az addig teljesen rendben lévő élete egy váratlanul egy felbukkanó diagnózis kapcsán felborul. A SzóBeszéd stúdiójában Mészáros Edinával beszélgetünk egy ilyen helyzetről, akinél 5 évvel ezelőtt, kisfia születése után 3 hónappal diagnosztizálták szklerózis multiplexet. Elmondása szerint semmit nem érzett, mikor közölték vele a diagnózist, hiszen keveset tudott a betegségről. Úgy, mint sok ember, ő is egy időskori betegségnek gondolta, egy lapon említve a Parkinson-kórral, vagy az Alzheimerrel. A valóság azonban teljesen más lett. Nézze velünk, hogyan lehet együtt élni a betegséggel.

A világon 2,5 millió embert érint ez az egyre súlyosbodó betegség. A fiatal felnőttek leggyakoribb idegrendszeri bántalma. A nők valamivel hajlamosabbak a betegségre, melynek első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg. Az egyenlítőtől a sarkok felé haladva nő az előfordulási gyakoriság, valamiért inkább a fehér emberek betegsége. Európában átlagosan 10.000 emberből 5-20 betegszik meg e kórban.

Stúdióvendégünk esetében a diagnózis felállítása után azonnal megkezdték a terápiát, így Edina látása, aki akkor az egyik szemére nem, a másikra pedig homályosan látott, teljesen rendbe jött. Három havonta jár kontrollokra, életmódot változtatott és sokkal tudatosabban éli mindennapjait.

Hírdetés

Úgy érzi, feladatot kapott. Nyíltan beszél a közösségi médiában is a szklerózis multiplexről, őszintén elmondja, ha éppen rossz napja van.

Ugyanakkor hatalmas motiváció lehet nem csak az SM betegek számára, hanem azoknak is, akik nem kaptak az élettől, ahogyan Edina fogalmaz: ,,egy ilyen csomagot”, mivel rámutat arra, hogy az életet megélni sokkal jobb, mint túlélni.

Öt évvel ezelőtt tíz jó évet jósoltak neki az orvosok, ami annyit jelent, tíz tünetmentes, élhető, kényelmes élet. Edina célja ezt a tíz évet negyvenre kitolni. Hogy mi mindent tesz ennek érdekében? A videóból kiderül! 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »