Az expénzügyér vonzza a pénzt

Az expénzügyér vonzza a pénzt

A Művészetek Völgyében idén nyáron a színházé lesz a főszerep.

Mintegy negyedszázaddal az indulása után Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend összművészeti fesztiválja megfiatalodni látszik, átalakult a szervezőcsapat, amely újrapozicionálta a völgyet. Az alapító Márta István már csak a háttérből figyeli az eseményeket, a fesztivál mögött jelenleg Oszkó Péter volt szocialista pénzügyminiszter áll, aki egyfajta mecénásként segíti a munkát. Ő gondolta újra a Művészetek Völgye működési modelljét, piaci alapokra helyezte a fesztivált, s jelentős szponzorok – köztük több állami cég – támogatását nyerte meg. Az irányváltást igazolja az is, hogy 2013 óta nőnek a jegybevételek.

Úgy tűnik, az állam is újra bizalmat szavazott a Művészetek Völgyének, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavalyi huszonhárom millió után idén már hatvanmillió forinttal támogatja a július 22-étől 31-éig zajló fesztivált. Ebből húszmilliót a Nemzeti Kulturális Alap ad, negyvenmilliót pedig közvetlenül a kulturális államtitkárság. Az Emmi kulturális kapcsolati főosztályvezetője, Nagy Mihály azonban a pénteki programbejelentő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkár még ezen az összegen felül is támogatná a rendezvényt, kiemelten például a Muharay-udvar programjait.

Oszkó-Jakab Natália program- és marketingigazgató arról beszélt, hogy a szeretnének emberléptékű fesztivál maradni, de a programok mennyisége egy kisebb Szigetével felér, a völgy intim, bensőséges hangulata veszni látszik. Maradtak ugyan népzenei, népművészeti hagyományőrző programok, kinyit majd a Kaláka-versudvar is, a környező települések is bemutatkoznak, de a hangsúlyok már máshova tolódtak. Nemcsak a hazai könnyűzenei élet húzónevei érintik a fesztiválszezonban a Balaton-felvidéket, érkezik még a világhírű brit popegyüttes, a Morcheeba új felállása is.

Saját helyszínnel jelentkezik a Modern Art Orchestra, Taliándörögdön a középkori klastromromban a népzenétől egészen az elektronikus műfajig számos zenekar megmutatja magát, s lesz itt ökumenikus istentisztelet is.

Újdonság, hogy külön udvart nyit a Magyar Írószövetség, hosszú idő után újra nagyzenekar vendégeskedik a völgyben, a Concerto Budapest július 27-én a Nemzeti Szín-Térben ad koncertet. Ez lesz amúgy a Nemzeti Színház főhadiszállása, ahol Vidnyánszky Attila vezette teátrum több előadása is látható lesz, és maga a direktor is tart színésztréninget kaposvári diákjaival.

Idén különös figyelem irányul a színházra: Taliándörögd külön Színházszínpaddal is készül, itt szerepel a Forte Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, Mácsai Pál, Müller Péter Sziámi Pintér Béla Társulatával közös produkciója, valamint itt lehet megtekinteni a Maladype Színház, a Tünet Együttes és a Nézőművészeti Kft. előadásait, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak produkcióit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »