Az exit poll adatok szerint Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrajnai elnökválasztást, Porosenko elismerte vereségét

Az exit poll adatok szerint Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrajnai elnökválasztást, Porosenko elismerte vereségét

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint.
Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes – helyi idő szerint 18 órai – adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen.

Hírdetés

Petro Porosenko az exit poll eredmények közzétételét követően gratulált ellenfelének, közölve: elfogadja a választók akaratát.

A hivatalban lévő államfő hozzátette, megválik tisztségétől, a politikai életből azonban nem vonul ki. Volodimir Zelenszkij első beszédében azt üzente valamennyi posztszovjet államnak, hogy „bármi lehetséges”. A rendkívül népszerű humorista arról biztosította híveit, hogy sohasem fog csalódást okozni számukra.

 A végleges – az urnazáráskor készült – exit poll-eredményeket este tíz órakor teszik közzé. Hasonló eredményt hoztak a hírtelevíziók által megrendelt exit poll-felmérések is. A 112 Ukrajina és a NewsOne csatornák közös felmérése szerint Zelenszkijre 73,7 százalék, Porosenkóra 26,3 százalék szavazott. A TSZN hírtévé exit poll-eredménye alapján Zelenszkijt 72,7, míg a hivatalban lévő államfőt 27,3 százalék támogatta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »