Az évtized végére Közép-Európa lesz Európa gyárközpontja

Az évtized végére Közép-Európa lesz Európa gyárközpontja

Ázsiából Közép-Európába helyezik át 2030-ig a termelés egy részét a nemzetközi vállalatok – áll a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) legfrissebb jelentésében. A PEL szerint Lengyelország rengeteget profitálhat a termelés Ázsiából Európa szívébe történő áthelyezésével, főleg azért, mert a lengyel importtermékek hatodánál az EU-n kívüli kereslet határozza meg az árversenyt.

A jelentés egyébként rendkívül beszédes címet kapott: “Az EU stratégiai autonómiája: a termelés áthelyezésének lehetősége, az importfüggőség és Lengyelország kitörési pontjai”.

A jelentésben bemutatott felmérés szerint a megkérdezett vállalati vezetők kétharmada (67,5 százaléka) szerint 2030-ra Közép-Európa lesz Európa “gyárközpontja” köszönhetően az Ázsiából átköltöző termelési kapacitásoknak.

Hírdetés

A válaszadók 98 százaléka ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Lengyelország számára az egészségügyi berendezések és gyógyszerek gyártásának áthelyezése lenne a legfontosabb, 65 százalékuk az akkumulátorgyárak betelepülésére látják a legtöbb reális esélyt. A válaszadók egyharmada szerint a számítógépes IT-technológia és a távközlés lesz az irányadó ágazat.

A felmérés arra is rákérdezett, miben látják Közép-Európa legfőbb gyengeségeit. A legtöbben azt a választ adták, hogy “a Kínától független erőforrások hiánya” a legnagyobb hátráltató tényező. Sokan jelölték meg válaszként a túl szigorú, versenyképességet visszafogó környezet- és klímavédelmi normákat, illetve az instabil adókörnyezetet.

RMX.news


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »