Az évtized tárlata, Munkácsy-kiállítás Győrben

Az évtized tárlata, Munkácsy-kiállítás Győrben

Ki ne ismerné, szeretné a köztudatban legnagyobb magyar festőnek tartott Munkácsy Mihályt? Megismételhetetlen élményt nyújtott számomra az elmúlt napokban a 46. helyszínen látható különleges győri kiállítás, amely 2022. január 31-ig tekinthető meg Győr belvárosában, az Esterházy-palotában, a Rómer Flóris Múzeum kiállítótermeiben.

Abban a szerencsében volt részem, hogy megcsodálhattam a Pákh Imre amerikai magyar műgyűjtő tulajdonát képező 65 Munkácsy-képet, amelyből hatot eddig sehol nem láthatott a közönség. A 120 éve készített két akt közül az egyik lélegzetelállítóan gyönyörű, kuriózumnak számító félaktja most került először kiállításra. Emellett zsenge rajzok, grafikai lapok, rajzvázlatok, albumok, portrék, életképek, szalonképek, tájképek, kései képek sorában gyönyörködhettünk a tárlaton.

Az első terem zöldre festett falain korai alkotásai, életképei, tájképei tárulnak a látogatók elé, népi életképek kategóriájába tartozó festményei, mint az Ásító inas egész alakos változata, a Csavargó című alkotása. Korai portréi közül néhány rokonáról, valamint a Reök család tagjáról is készített festményeket az 1860-as évek elején.

A tájképek végigkísérik életművét. Amikor hazalátogatott Franciaországból, a sík vidéket, a magyar tájat festette népi alakokkal. Ezzel szemben Párizsban a nagypolgári világot örökítette meg, hiszen ő maga is ebbe a környezetbe tartozott, egy özvegy bárónőt vett feleségül, akivel párizsi palotájukban, vidéki kúriájukban laktak.

Hírdetés

A kiállított képek között szemlére kerültek magas áron megrendelésre készített nagypolgári szalonokat pazar kárpitokkal, drága bútorokkal, télikertekkel ábrázoló festmények, elegáns, karcsú, csinos háziasszonyokkal, gyerekekkel, kutyával.

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája nincs a jelenlegi győri kiállításon, mivel az továbbra is Debrecenben tekinthető meg. Azonban az utolsó teremben láthatók voltak a Krisztus-trilógiához, Golgotához kapcsolódó vázlatok.

Az évtized kiállításának nevezhető győri Munkácsy-kiállítás felejthetetlen élményt nyújtott nemcsak nekem, hanem minden szépség után vágyódó, érzelmekben gazdag látogatónak, festményeket csodáló egyénnek. Aki teheti, éljen a nagyszerű lehetőséggel és nézze meg Győrben a január 31-ig tartó Munkácsy-kiállítást! Hiszen az embernek nem mindig lehet ehhez fogható fantasztikus élményben része élete során.

Szabó Miroslav felvételei. 

(Molnár Ilona/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »