Az évszázad amerikai szemfényvesztése – nyaki benne van a The New York Times

Az amerikai hírszerző szervek nem foglaltak állást arról, hogy megbízhatók-e azok a feljegyzések, amelyek súlyos állításokat fogalmaznak meg Donald Trump leendő amerikai elnökkel szemben – jelentette helyi idő szerint szerda este a The New York Times című lap James Clapper országos hírszerzési igazgató közleményére hivatkozva.

Magyar Menedék - Karácsony

Clapper mindazonáltal utalt arra, hogy a hírszerzés megosztotta a politikai döntéshozókkal, mi szerepel az ellenőrizhetetlen valóságtartalmú jelentésben, annak érdekében, hogy “a lehető legteljesebb képet alkothassák azokról az ügyekről, amelyek hatással lehetnek a nemzetbiztonságra”. “A sztori egyes részei ellenőrizhetetlenek, s ami a legsúlyosabb, az az alapvető kérdés is, hogy mennyi igaz, vagy egyáltalán bármi is igaz-e ebből a dossziéból” – húzta alá a The New York Times, amely cikke címében is szenzációsnak és ellenőrizetlennek nevezte az iratokat.

A lap szerint azonban a kiszivárogtatás ügye rávilágít az elnökválasztási kampányok eddig rejtve maradt oldalára, benne arra, hogy a politikai ellenfelek magánkémeket bérelnek fel, hogy előássák a lehető legsötétebb dolgokat az Egyesült Államok következő vezetőjéről.

A lap kitért ugyanakkor arra, hogy a feljegyzések szerzőjeként – ugyancsak meg nem erősítetten – azonosított Christopher Steele rendkívül nagy becsben tartott hírszerzési szakember amerikai és brit kollégái körében. Dolgozott az FBI-nak is a FIFA-nál (a nemzetközi labdarúgó-szövetségnél) elkövetett vesztegetések ügyében, s kollégái szerint tökéletesen tisztában volt azzal is, hogy előfordulhat, hogy orosz forrásai szándékosan téves információkkal látják el.

A liberális napilap úgy tudja, hogy a republikánus elnökjelöltségért küzdő Marco Rubio szenátor egyik támogatóját már tavaly júliusban megkereste egy oknyomozó újságíró azzal, hogy mit lehet tudni az aktáról. Egy név nélkül nyilatkozó brit hírszerző szerint maga Steele nyáron vagy ősszel már a brit hírszerzésnek is átadta feljegyzéseit, mert “aggasztotta, amit talált”, s úgy vélte, “nem helyénvaló”, ha egyedül olyanok vannak birtokában az információnak, akik csak a politikai versengés megnyerésében érdekeltek.

A lap azt írta, hogy az elnökválasztás választás után a dosszié “Washington legrosszabbul őrzött titka” volt, mert több, egymással versengő lap riportere is birtokába jutott a feljegyzéseknek, de nem tették közzé, mert ellenőrizhetetlen volt a tartalmuk. Ezen az változtatott, hogy maga az amerikai hírszerzés döntött úgy, hogy tájékoztatja a politikai döntéshozókat, és az orosz hackertámadásokról szóló jelentéshez a feljegyzések kivonatát is csatolta. “Most, a valaha volt legharciasabb választást követően az amerikaiak megosztottak, nem tudják, mit gondoljanak leendő elnökükről, és kilátás sincs arra, hogy a közeli jövőben teljes fény derül arra, hogy mi igaz mindabból, amit róla állítanak” – jegyezte meg a The New York Times.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »