Az évkezdetre jellemző reménykedésről is szól a Kürtös

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának januári száma. A tartalomból.

Új év, új fogadkozások, megannyi új lehetőség, kilátás a máskéntra, csak legyen bennünk annyi akarat és erő, hogy belevágjunk. Elsősorban tudatosítanunk kell, hogy miben leledzünk, egyénileg, családilag, társadalmilag, politikailag, elkötelezettségeinkben és sajátos helyzetünkből kifolyólag magyarként – olvasható Balogh Gábornak, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya elnökének évkezdő gondolataként a címlapon.

A közéleti témák között olvashatunk többek között a február végi parlamenti választásokról. Bodzsár Gyula Reménykedhetünk… avagy kinek lesz igaza címmel osztja meg gondolatait a választásokról. A lap összegzi az államfők újévi beszédeit, Áder, Čaputová és az ukrán Zelenszkij beszédéből szemezgetnek.

Megújul az alsósztregovai Madách-kastély parkja. Az idei évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánították.  Az első világháború békediktátumai után hajózható folyóvá emelt Ipoly – „mintha szívemből folyt volna tova“ – most is békésen folydogál a Palócföld rétjeibe vájt medrében, a világ legszebb mezőin keresztül, ahol a pillangók úgy keringenek, mint a szelíd nyár üzenete egy csendes estén, ahogyan Krúdy írta egykoron – reflektál jegyzetében Hrubík Béla.

Folytatódik dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató palócokról szóló sorozata. A Kürtös szerkesztősége e sorozattal is felhívja a figyelmet a július végén Ipolyszécsénykén megrendezésre kerülő Palóc Világtalálkozóra.

Hírdetés

A közéleti-társadalmi témák mellett a járás magyarok által lakott településeinek életébe is bepillant a regionális folyóirat. Számos rendezvény valósult meg Nagycsalomján, a csábi iskolába is ellátogatott a Mikulás, az ipolynyéki Balassai Bálint Alapiskola karácsonyi műsorral kedveskedett a szülőknek és a helyieknek.  Ugyancsak karácsonyi ünnepség volt az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskolában, az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola tanulói pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően a palóc hagyományokkal ismerkedtek meg. Inámban adventi koncerttel hangolódtak a karácsonyra.

A csábi születésű, de immár több éve Prágában szolgáló Balga Zoltán atya a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról szól az olvasóknak.

Az ipolybalogi Szent Korona Kórus Délvidéken járt, az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola pedig  művészeti iskolák találkozóját szervezte meg.

A januári lapszámból sem hiányozhat a könyv- és eseményajánló, valamint a kertészkedő rovat sem.

Elektronikus formában ITT tölthető le a havilap.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »