Az év legforróbb napját mérték Irakban

Az év legforróbb napját jegyezték az iraki Baszrában, ahol 53,9 Celsius-fokos meleget mértek – közölte szombaton az iraki meteorológiai ügynökség.

A pénteki forróságban a dél-iraki város utcái szinte teljesen kiürültek, a lakosság egy része a Satt-el-Arab folyó partján keresett menedéket. A hetek óta egyre emelkedő hőmérséklet és az iráni villamosenergia-import csökkenése miatt a városban krónikussá vált az áramkimaradás.

Szombatra már valamivel enyhült a forróság a térségben, már „csak” 49 Celsius-fokot mutattak a hőmérők – közölte Nagham Mohammed meteorológus.

Szerdán Baszrában 53 Celsius-fokot, Bagdadban 51 Celsius-fokot mértek. A napokig tartó forróság miatt a kormány szabadságra küldte a közalkalmazottakat.

Az iraki nyarak köztudomásúan rendkívül melegek, de az idén nyáron a hőmérsékletek jóval meghaladják az átlagot. Bár a hétvégétől enyhül a forróság, hasonló hőhullám várható majd augusztusban is. Az elmúlt öt évben végbemenő elsivatagosodás miatt emelkedik a hőmérséklet – magyarázta Hasszán Abdulkarim főmeteorológus.

Christopher C. Burt időjárás-történész szerint a baszrai 53,9 Celsius-fok csupán a második legmelegebb „megbízhatóan mért” időjárási feljegyzés a Föld történetében. A legmelegebbet, 54 Celsius-fokot Kuvaitban mérték szintén pénteken.

A kuvaiti rekordhőmérséklet pedig vetekszik az amerikai Halál-völgy Nemzeti Parkban 2013. június 30-án mért 54 Celsius-fokkal.

A korábban közölt ennél magasabb hőmérsékletek nem hiteles forrásokból származnak – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »