Az Európai Parlament küldöttsége valószínűleg újra meglátogatja Szlovákiát

Az Európai Parlament küldöttsége valószínűleg újra meglátogatja Szlovákiát

Az Európai Parlament (EP) küldöttsége, amely egyszer már járt Szlovákiában Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben, valószínűleg ismét meglátogatja az országot – tájékoztatottNagy József (EPP) európai parlamenti (EP) képviselő.

Az EP-képviselők újságírók védelméről szóló szerdai vitájának témája éppen a kettős gyilkosság, illetve a két eltűnt szlovák újságíró, Pavol Rýpal és Miroslav Pejko ügye lesz – tette hozzá Nagy.

A szlovákiai EP-képviselő szerint a küldöttség második látogatásán várhatóan olyan információkat és dokumentumokat fog igényelni, amelyek múlt héten még nem álltak rendelkezésre.
 

Nagy szerint az Európai Néppárt (EPP) frakciója a szerdai vitán nemcsak az újságírók, hanem a korrupciót vagy más bűncselekményeket bejelentő informátorok hatékonyabb védelméért is síkra száll. Felvetik továbbá a személyiségi jogok megsértéséért kiszabható büntetés mértékének kérdését is. Nagy emlékeztetett: az összes EU-tagállam közül Szlovákiában a legmagasabb a rágalmazásért kiszabható börtönbüntetés, nyolc év.      

Az EP-képviselő elmondása szerint a szlovákiai újságíró-gyilkosságról szóló határozatról áprilisban szavaz az EP. Hozzátette: egyes ultrabaloldali pártok, főleg a kommunisták arra használnák ki a kialakult helyzetet, hogy olyan intézkedéseket fogadtassanak el, amelyek akadályoznák a külföldi weboldalak által terjesztett dezinformációk elleni küzdelmet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »