Az Európai Parlament elnöke szerint az EU tagországai nem engedhetnek az oltási nacionalizmusnak

Az Európai Parlament elnöke szerint az EU tagországai nem engedhetnek az oltási nacionalizmusnak

Az EU tagországai nem engedhetnek az oltási nacionalizmusnak – mondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az uniós miniszterek csúcstalálkozójának szokásos nyitóbeszédében. A kormányfők és az EU közötti kétnapos megbeszélés fő témája a koronavírus ellen történő hatékony védekezésre, a közös fellépésre és az intézkedések összehangolására összpontosít. A tanácskozást videokonferencia formájában tartják – írja a TASR. 

„Közös fellépésünknek hála az európai országok nincsenek egymás ellen, a gazdagabb országok nem halmoznak fel vakcinatöbbletet. Határozottan ellenzem a kétoldalú megállapodásokat. Arra kérek mindenkit, hogy ne engedjen az oltási nacionalizmus kísértésének. A közös fellépés lehetővé teszi számunkra a csalások nyomon követését,  kivizsgálását és szigorú büntetését” – mondta Sassoli.

Hírdetés

Szerinte a gyógyszergyáraknak be kellene tartaniuk a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítását, ugyanakkor felszólított mindenkit, átláthatóan tegyék közé az oltást gyártó cégekkel kötött szerződéseket, amivel meg lehetne gyorsítani az oltóanyagok beszerzését. Elmondta, minél nagyobb lesz a már beoltottak aránya az EU-n belül, annál sikeresebb lesz a gazdasági fellendülés.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »