Az európai energiaár-plafonok is terítéken vannak

Új rekordokat döntögetnek a villamos energia- és a gázárak Európában, az uniós tagállamok pedig igyekeznek más támogatási formákat keresni polgáraik számára. Az EU-elnökséget jelenleg betöltő Csehország javasolni szeretné, hogy az unión belül korlátozzák az energiaárakat. Olaszország már csatlakozott a javaslathoz, egyes vélemények szerint azonban a papíron alacsonyabb árak csak elfedik a problémát.

Európa nagyon drága tél elé néz. Drága lesz gázzal fűteni, aminek az ára a nemrég bejelentett leállás után új történelmi csúcsra emelkedett, írja az euractiv.sk portál.

Ugyanakkor az áram ára is emelkedik. A szárazság miatt nem állnak jól a vízerőművek, és az atomerőműveknek is vannak műszaki gondjaik, például Franciaországban. Az európai energia csaknem negyedét még mindig földgázból állítják elő, így az árak együtt emelkednek.

A helyzet kezelésére irányuló intézkedések Európában eltérőek.

A Bruegel-felmérés azt mutatja, hogy az országok elsősorban a kiszolgáltatott helyzetű lakosok pénzügyi támogatásával és az energiaadók csökkentésével segítenek. A GDP arányában ezekre az intézkedésekre Görögország adta a legtöbbet.

Az árplafon nem általános intézkedés. Portugália és Spanyolország is megkezdte a nagykereskedelmi energiaárak szabályozását, míg Lengyelország és Románia a kiskereskedelmi árakhoz vezetett be plafont. Az elkövetkező két évben az Árszabályozási Hivatal elemzése szerint Szlovákiában is szabályozzák az áramárakat.

Hírdetés

Felvetődik a kérdés, hogy egy olyan problémának, amelyet minden európai ország kezelni igyekszik, ne legyen-e összeurópai megoldása is.

A cseh elnökség ezért rendkívüli ülést szeretne összehívni. Persze, nem teljesen újdonság ez, az Európai Bizottság is dolgozik a plafon működésére vonatkozó javaslatokon. A javaslat kulcskérdése az, hogy az áramot, a gázt vagy mindkettőt korlátozzák-e, illetve milyen nagyságban és hogyan finanszíroznák az intézkedést.

Miért lenne fontos

Az energiaválságban jelentős strukturális kihívások találkoznak – a geopolitika, a klímaválság és a társadalmi egyenlőtlenségek. Ideális forgatókönyv esetén olyan megoldást lehetne találni, amely mindezeket a dimenziókat előreviszi. Az energiaárak limitálása azonban kockázatokat is rejt magában. A gáz még mindig olyan fosszilis tüzelőanyag, amelytől Európa már akkor is el akart távolodni, amikor anyagilag még előnyös volt.

Az energiaárakat is általában csak utólag mutatják meg a fogyasztóknak. A fogyasztás visszaszorításához tehát nem vezet ugyanúgy egyenes út, mint a magas bolti árak esetében.

A felső határ csak még inkább elfedné a tényleges árakat.

Ezért egy ilyen javaslat politikailag sikeresebb lehet, mint a közös európai gázmegtakarítási javaslat, amely paradox módon Szlovákia számára lehetővé tette, hogy még több fosszilis tüzelőanyagot használjon.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »