Az Európai Bizottság „komolyan aggódik” a román jogállamiság romlása miatt

Az Európai Bizottság „komolyan aggódik” a román jogállamiság romlása miatt

Az EurĂłpai BizottsĂĄg (EB) szerint komoly aggodalomra adnak okot a romĂĄniai igazsĂĄgĂźgyi reformmal, illetve a korrupciĂł elleni kĂźzdelemmel kapcsolatos ez ĂŠvi fejlemĂŠnyek – derĂźl ki az EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs EllenőrzĂŠsi Mechanimus (MCV) keretĂŠben RomĂĄniĂĄrĂłl kĂŠszĂ­tett legfrissebb jelentĂŠsből, amelyet kedden fogadott el az EB Biztosok KollĂŠgiuma

Az MCV-jelentés a legutóbbi hasonló dokumentum közzététele, azaz 2018 novembere óta eltelt időszak fejleményeiről von mérleget. A jelentést kiegészíti egy, az EB szolgálatai által összeállított dokumentum, amely részletes elemzést mutat be a romániai helyzetről a szolgálatok által a román hatóságokkal folytatott folyamatos párbeszéd alapján.

Hírdetés

Az EB jelentése rámutat, a 2018 novembere óta eltelt hónapokban a Bizottság több ízben is aggodalmait tolmácsolta a romániai hatóságoknak a jogállamisággal kapcsolatban az igazságügyi rendszer reformja és a korrupció elleni küzdelem vonatkozásában. Ez idő alatt az EB minden alkalommal azt tapasztalta, hogy visszalépés történt a korábbi évekhez képest, az új fejlemények mindig komoly aggodalomra adtak okot.

“A BizottsĂĄg sajnĂĄlatĂĄt fejezi ki, amiĂŠrt RomĂĄnia nem Ăźltette gyakorlatba a 2018 novemberĂŠben megfogalmazott ajĂĄnlĂĄsokat, amelyek teljes mĂŠrtĂŠkben Ăśsszhangban voltak a tĂśbbi intĂŠzmĂŠny ĂĄllĂĄspontjĂĄval” – fogalmaz a dokumentum, hozzĂĄtĂŠve, ezen ajĂĄnlĂĄsok gyakorlatba ĂźltetĂŠse elengedhetetlen ahhoz, hogy az igazsĂĄgĂźgyi reform visszaterelődjĂśn a helyes Ăştra, illetve hogy az MCV lezĂĄruljon. Az EB ugyanakkor meggyőződĂŠsĂŠt fejezi ki, hogy RomĂĄnia kĂŠpes Ăşj lendĂźletet adni az MCV keretĂŠben megszabott cĂŠlkitĹązĂŠsek teljesĂ­tĂŠsĂŠnek, ĂŠs tĂĄmogatĂĄsĂĄt ajĂĄnlja fel a romĂĄniai hatĂłsĂĄgoknak. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »